Govor

Saša Bricelj Podgornik

Hvala za besedo.

Mnenje o predlogu zakona smo podali v pisni obliki in ste ga dobili s sklicem, zato bom zgolj na kratko povzela, in sicer, v mnenju najprej navajamo to, kar sicer tudi izhaja iz samega besedila, da predlagana rešitev pomeni odstop od sistemske ureditve Zakona o financiranju občin, zato poudarjamo pomen čim bolj izčrpne obrazložitve za nujnost posebne ureditve, kar je vedno naloga predlagatelja.

Zdaj, glede same vsebine predložene rešitve, menimo, da bi jo bilo treba na zakonski ravni določneje opredeliti in sicer, zlasti v zakonu določiti namensko uporabo sredstev in nadzor, ter natančneje opredeliti predmet sofinanciranja. Glede slednjega, vloženi amandma sledi naši pripombi in predmet sofinanciranja določneje opredeljuje. Poleg tega menimo, da bi bilo treba upoštevaje tudi primerljivo ureditev opredeliti leto, ki je »mirodajno« za določanje deleža dohodnine in pa subjekt, ki ugotavlja višino dohodnine, ter urediti način obveščanja parkovne lokalne skupnosti. Zastavlja se še vprašanje začetkov uporabe predlagane zakonske ureditve oziroma načina izvajanja vsebina tega zakona za letošnje leto, ter ureditve prehoda iz dosedanje na spremenjeno ureditev.

Se pravi, vloženi amandma deloma upošteva naše pripombe, če pa bo sprejet, bi bilo možno do seje zbora pač ureditev še dopolniti in dograditi.

Hvala lepa.