Govor

Spoštovane kolegice in kolegi!

Pričenjam s 17. sejo Odbora za infrastrukturo, okolje in prostor in vse prisotne prav lepo pozdravljam.

Obveščam vas, da trenutno ni opravičenih in tudi na seji nihče ne sodeluje s pooblastilom. Ker smo odbor v novi sestavi, bi se uvodoma želel najprej zahvaliti bivšemu predsedniku tega odbora, gospodu Edvardu Pavliču za korektno dosedanje vodenje tega odbora. Prav tako pa prav lepo pozdravljam tiste, ki so prvič v tem odboru, predvsem tudi moje podpredsednike, Prevc Mihaela, Udovč Matejo in Pavšič Roberta. Novi člani so pa tudi Merjasec Leon, Žnidar Ljubo, Sluga Janja ter Medved Rudi. Vse še enkrat prav lepo pozdravljam ter vam želim uspešno delo na tem odboru.

Prehajamo na določitev dnevnega reda seje odbora. S sklicem seje ste prejeli dnevni red s tremi točkami v zvezi s katero v poslovniškem roku nisem prejel nobenega predloga za spremembo, zato je ta določen kot ste ga prejeli s sklepom.

Prehajamo na 1. TOČKO DNEVNEGA REDA – NA OBRAVNAVO PREDLOGA ZAKONA O SPREMEMBAH ZAKONA O TRIGLAVSKEM NARODNEM PARKU, ki ga je Državnemu zboru v obravnavo, 31. 1. 2020, posredovala skupina poslank in poslancev s prvo podpisanim Francem Kramarjem s predlogom, da se predlog zakona obravnava po skrajšanem postopku.

Kolegij predsednika Državnega zbora je na 57. seji, 21. 2. 2020 sklenil, da se predlog zakona obravnava po skrajšanem postopku. Na obravnavo je bilo posredovano naslednje gradivo. Predlog zakona z dne 31. 1. 2020, mnenje Komisije Državnega sveta za lokalno samoupravo in regionalni razvoj z dne 13. 3. 2020, mnenje Vlade z dne 2. 3. 2020, mnenje Zakonodajno-pravne službe z dne 28. 4. 2020 in mnenje Občine Bohinj z dne 6. 3. 2020.

V poslovniškem roku je bil vložen amandma Poslanske skupine SAB k 1. členu. Vsa navedena gradiva so objavljena na spletni strani Državnega zbora. Na sejo k tej točki obravnave so bili vabljeni naslednji: predlagatelj skupina poslancev s prvopodpisanim Francem Kramarjem, Ministrstvo za okolje in prostor, Komisija Državnega sveta za lokalno samoupravo in regionalni razvoj, Javni zavod Triglavski narodni park in Zakonodajno-pravna služba. Naknadno so bili vabljeni naslednji: Jože Sodja, župan občine Bohinj, Valter Mekuž župan občine Bovec, Janez Hrovat župan občine Kranjska Gora ter Uroš Brežan župan občine Tolmin.

Pričenjamo drugo obravnavo predloga zakona v katerem bomo na podlagi 126. člena Poslovnika opravili razpravo in glasovanje o posameznih členih.

Uvodno besedo dajem predlagatelju, kolegu Francu Kramarju za dodatno obrazložitev. Izvolite.