Govor

mag. Dušan Verbič

Hvala lepa za besedo, predsednik. Lep pozdrav ministrica, državni sekretarji in vsem ostalim prisotnim!

Ne bom dolg, bi pa samo par besed rad vseeno izpostavil. Dejstvo je, da v celoti podpiram predlog zakona ker menim, da je še kako potreben in vmesen zaradi tako imenovanih tovrstnih pravnih praznin obstoječe zakonodaje in dejansko ta predlog zakona kot rečeno tudi podpiram. Ker se v nadaljevanju nimam namena oglasiti, se bom dotaknil potem še kar se tiče vloženih amandmajev. Tudi vloženi amandmaji s strani koalicije v celoti podiram kajti menim, da je prav, da so nekako vloženi skladno s stališčem Zakonodajno-pravne službe. Bi pa ob tej priliki, ko sem pri teh amandmajih, vseeno še izpostavil vprašanje in bi prosil, če se ministrica za pravosodje nekako tudi zavzame stališče do vloženih amandmajev, ki so ravnokar prišli na mizo in to je s strani Poslanske skupine LMŠ.

Naslednja zadeva, ki bi jo rad izpostavil je, kajti prisotna je tudi državna sekretarka Ministrstva za javno upravo, gospa Ban. Pri pregledu vseh teh gradiv in podobno moram priznati, da me malce moti težišče tovrstnih zadev predvsem v preventivni zaščiti je vezano na Ministrstvo za pravosodje. Osebno menim, da bi morali za te tako imenovane upravne dele, upravne postopke in vse kar je povezano z javnoupravnimi zadevami, posvetiti tudi nekoliko pozornosti, zato pozivam in prosim državno sekretarko, da skupaj z načelniki upravnih enot, ki vemo, da jih je 58, vemo da upravne enote vsaj kar se tiče upravnih notranjih zadev se še vedno dogajajo neke aktivnosti na nivoju osebnih stikov s strankami, da se nekako zagotovi tudi tem nekako dodatno zaščito skupaj z načelniki upravnih enot kjer se ocenjuje, da je potrebno. Govorim predvsem za tiste dele in naloge, ki so vezane na upravno-notranje zadeve.

Za konec. Tudi to s tem predlogom kar se tiče zaporov in podobno, tukaj sem na stališču in apeliram na vodstvo zaporov, da ne bodo zlorabili tovrstnih zakonskih določil kar se tiče sprememb in da bo resnično šlo v celem interesu predvsem za zaščito zdravja praktično vseh ljudi. Toliko za enkrat pa hvala lepa.