Govor

Blaž Pavlin

Vse članice in člane odbora vabljeni ter ostale prisotne lepo pozdravljam!

Pričenjam 18. nujno sejo Odbora za pravosodje. Obveščam vas, da so zadržani in se seje ne morejo udeležiti naslednje članice in člani odbora, opravičena je iz Poslanske skupine SD, poslanka mag. Meira Hort, na seji kot nadomestne članice in člani odbora s pooblastili sodelujejo Martko Bandelli v imenu Poslanske skupine SAB.

Ker k danemu dnevnemu redu seje ni bilo predlogov za razširitev oziroma umik kater od predlaganih točk, je določen dnevni red seje kot je bil predlagan s sklicem.

Prehajamo na 1. TOČKO DNEVNEGA REDA – PREDLOG ZAKONA O ZAČASNIH UKREPIH V ZVEZI S SODNIMI, UPRAVNIMI IN DRUGIMI JAVNOPRAVNIMI ZADEVAMI ZA OBVLADOVANJE ŠIRJENJA NALEZLJIVE BOLEZNI SARS-CoV-2, NUJNI POSTOPEK, ki ga je Državnemu zboru v obravnavo po nujnem postopku predložila Vlada in je bil 16. 3. 2020 objavljen na spletnih straneh Državnega zbora. Kot gradivo imamo na voljo še mnenje Zakonodajno-pravne službe z dne 17. 3. 2020, predlog amandmajev odvetniške zbornice Slovenije z dne 17. 3. 2020, predlogi amandmajev Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije z dne 18. 3. 2020. K tej točki so bili vabljeni: Ministrstvo za pravosodje, Ministrstvo za javno upravo, Zakonodajno-pravna služba, Državni svet, Sodni svet pa je svojo prisotnost opravičil. Amandmaji se lahko vlagajo do zaključka razprave o posameznih členih. Do tega trenutka so amandmaje vložile poslanske skupine SDS, SMC, NSi in Desus in sicer k 1., 3., 4., 5., 6., 8., 9., 10. in 12. členu. Amandmaji so bili vloženi 18. 3. 2020. Predlagatelj zakona je predlagal obravnavo predlogov zakonov po nujnem postopku, Kolegij predsednik Državnega zbora je na 60. seji, 16. 3. 2020 sklenil, da se predlog zakona obravnava po nujnem postopku. Pričenjam drugo obravnavo predloga zakona o kateri bomo opravili razpravo in glasovanje o posameznih členih predloga zakona. Odboru predlagam, da se razprava o vseh členih in morebitnih amandmajih združi v skladu s prvim odstavkom 128. člena Poslovnika. Po opravljeni razpravi bi opravili glasovanje o amandmajih, nato pa glasovali o vseh členih skupaj. Ali kdo temu predlogu nasprotuje? Ugotavljam, da ne.

Želi predstavnik predlagatelja zakona podati dopolnilno obrazložitev k členom predloženega zakona? Izvolite, besedo ima Ministrica za pravosodje, mag. Lilijana Kozlovič.