Govor

Kristina Šteblaj

Lepo pozdravljeni, hvala za besedo. Spoštovane poslanke in poslanci. Žal vas ne morem gledati, bom zelo na kratko predstavila osnovne ideje Vlade, ki jih želi zasledovati s tem zakonom. Pripravljen je, vemo zaradi posledic, zaradi odpravljanja in čim boljšega blaženja posledic epidemije, nalezljive bolezni COVID-19. Predlagamo nabor ukrepov na javno finančnem področju, saj ocenjujemo, da je v tem času izredno pomembno, da država s pozitivnimi ukrepi prisluhne potrebam podjetnikov, podjetij, ki bodo zaradi posledic epidemije utrpeli škodo na poslovnem področju. Vlada predlaga nekatere ukrepe, da se jim poslovanje v teh težkih časih olajša in s predlogom se ustvarjajo tudi nujne zakonske podlage, da se v okviru državnega proračuna omogoči zagotavljanje zadostnih sredstev za financiranje ukrepov, ki bodo sprejeti s ciljem zajezitve epidemije in lajšanja posledic te epidemije. Zakon predvideva sprejem ukrepov v več sklopih. Tako jih bom razdelila, ker mislim, da bo najbolj razumljivo.

V prvi vrsti so to ukrepi za administrativno zavezancev za davek, ter administrativno razbremenitev poslovnih in javnih subjektov v povezavi s predložitvijo letnih poročil. Predvidevajo pa se tudi nekateri ukrepi za finančno razbremenitev zavezancev za davek.

Poseben sklop ukrepov je namenjen tekočemu zagotavljanju finančnih sredstev za nujne namene, se pravi nabavo zaščitnih sredstev in vsega kar zraven sodi pri izvajanju nalog zajezevanja epidemije. In teh sredstev v pripravi proračunu države ni bilo mogoče načrtovati, ker se za tako situacijo v kateri smo takrat še ni vedelo. Dosedanji ukrepi Vlade za zajezitev epidemije virusa so bili usmerjeni predvsem v omejitev javnega življenja. S tem pa se je neposredno poseglo tudi na področje poslovanja poslovnih subjektov in posledično na izpolnjevanje davčnih obveznosti. Ukrepi po tem zakonu sledijo že sprejetim vladnim odredbam, tako da se zavezancem za davek in poslovnim subjektom omogoči daljši čas za varno pripravo podatkov in oddajo obračunov, na način, da je čim manj socialnih stikov tudi pri teh pripravah. Vemo, da priprave vseh poročil zahtevajo sodelovanje velikega števila ljudi običajno tudi v podjetjih.

Posledično se zamikajo skrajni roki za sestavo informativnega izračuna dohodnine za leto 2019 s strani naše finančne uprave in roki za vložitev napovedi za odmero dohodnine, če zavezanec informativnega izračuna ne prejme. Ta rok, se pravi za vložitev napovedi bo potekel konec avgusta leta 2020.

Zaradi razglasitve epidemije in sprejetih ukrepov se nastanek negativnih posledic predvideva tudi pri izvajanju poslovnih dejavnosti. To gre zlasti na vpliv na obseg doseganja dohodkov poslovnih subjektov v času trajanja dnevnih okoliščin. Takim subjektom ta zakon omogoča lažje pogoje za spremembo predhodne akontacije in lažje uveljavljanje odloga oziroma obračuna plačevanja davčnih obveznosti.

Za nemoteno izvajanje ukrepov vezanih na epidemijo bo treba v državnem proračunu v zelo kratkih rokih zagotavljati zadosten obseg sredstev. Ker kot že omenjeno tega v pripravi proračuna ni bilo mogoče načrtovati, se Vladi za obdobje trajanja epidemije, se pravi za zelo omejeno obdobje daje večja pooblastila za prerazporejanje pravic porabe v okviru sprejetega proračuna države. S tem zakonom se določa tudi zadržanje izvrševanja posameznih ne nujnih izdatkov v državnem proračunu za več kot 45 dni, kot je to sedaj določeno z Zakonom o javnih financah, in sicer do sprejema rebalansa proračuna države za letošnje leto. Na ta način želimo v kar največji meri sredstva za odpravo posledic te epidemije zagotoviti v okviru že sprejetega proračuna, se pravi v obsegu izdatkov, ki so trenutno že namenjeni v okviru državnega proračuna.

V izogib težavam s pripravo letnih poročil pa se podaljšujejo tudi roki za predložitev zaključnih računov in letnih poročil.

Za zaključek samo to, da pač se Vlada zaveda, da je v teh časi pomembno, da skupaj in ažurno spremljamo ter izvajamo vse aktivnosti za prilagajanje trajanja ukrepov za zajezitev te epidemija, saj s tem upamo pozitivno vplivamo na družbeno klimo v državi. Hvala lepa.