Govor

Aleš Hojs

Hvala lepa. Lep pozdrav z moje strani vsem. Spoštovane poslanke, poslanci.

Za začetek bi rad samo par besed glede na to, da smo naredili eno obširno predstavitev po vseh poslanskih skupinah v preteklem tednu, tako kot na temu odboru. Mi smo prosili na podlagi sestankov, ki smo jih imeli z vsemi poslanski skupinami in tudi vsaki poslanski skupini posredovali osnutek tega odloka, dati možnost oziroma tudi sami želeli, da vidimo kaj poslanke skupine menijo in to kar v največji meri vključiti v spremembo tega sklepa, ki smo ga prejšnji teden pripravili.

Najprej bi se zahvalil vsem poslanskim skupinam, ki ste si ta čas vzeli. Moram reči, da ste vse poslanske skupine kasneje tudi dale pripombo oziroma posredovale pripombe na naš osnutek tega sklepa oziroma aktivaciji tega 37.a člena razen, tukaj pač moram izraziti javno svoje razočaranje, predstavniki SD, torej Stranke socialnih demokratov, vi ste zaprosili še posebej, da rok za pripombe podaljšamo še za en dan. Mi smo to storili. Jaz sem pač pričakoval, da če nekdo prosi za podaljšanje roka za pripombe, ali jih pa poda, ker je po navadi podaljšanje roka za to, da se nekaj uresniči. Na žalost tudi do podaljšanega roka s strani Stranke SD nismo dobili nobenih pripomb. To samo toliko, da vemo za samo proceduro.

No, potem, ko včeraj do 10. ure, tako kot smo bili dogovorjeni Stranka SD ni dala nobenih pripomb, smo mi prešli v zaključno in končno oblikovanje sklepa, ki ga imate danes pred seboj oziroma ga je na včerajšnji seji sprejela Vlada. Med tistim časom oziroma v času ko ste dobili osnutek mojega odgovora, torej pred sejo Vlade do same Vlade oziroma na sami Vladi je prišlo samo do minimalne spremembe, in sicer v 4. členu, kjer smo zapisali našo dikcijo nekaj krajše in pa v 1. členu, kjer smo se odločili, da v tem členu točno piše, da bodo pripadniki Slovenske vojske vse stvari izvajali na podlagi usmeritev policije. Namreč nekako smo ocenili, tudi na Vladi se je to nekako odprlo, da ni najbolje pisati prav zaradi tega, da ne bi imel kdo v Slovenski vojski občutek ali pa nek manj vreden občutek, da dejansko Slovenska vojska nekaj ne zna početi sama, torej da ne zna sama stvari delati, zato smo stvar nekoliko omilili in napisali točno samo usmeritev policije. Sicer smo upoštevali tisto, kar smo nekako ocenili, da je upoštevati smiselno. Na žalost seveda vseh pripomb ni bilo mogoče upoštevati. Naj omenim samo to, da se pred 15 ali 30 minutami dobil dopis Poslanske skupine LMŠ, kjer so napisali, da pač tega sklepa ne morejo podpreti, ker nismo upoštevali dvokilometrskega pasu, ker nismo bolj specifično navedli, da vse, kar se izvaja v bistvu se izvaja pod vodstvom policije, čeprav sam mislim, da je to dovolj jasno napisano in pa še nekaj drugih pripomb je bilo. Jaz kaj dosti drugih pripomb v tem uvodu ne bi dajal. Glede na to, da smo se tokrat srečali, pa vse detajlno pojasnjevali mislim, da je bolj prav, da poslušamo še vaša mnenja, spoštovani poslanci, pa da poskušamo na to še kaj odgovoriti, tudi morda kakšna beseda ali dve na to, kar je napisala Zakonodajno-pravna služba Državnega zbora, pa morda tudi nekaj podpor, ki smo jih v teh dneh dobili s strani županov, predvsem tistih županov, ki so ob naši južni meji, ne samo Ilirske Bistrice, Loškega potoka in še mnogih drugih.

Pa morda samo za zaključek povem samo to predsedniku odbora, da je na mesto direktorja v.d., vršilca dolžnosti generalnega direktorja policije gospoda Travnarja tukaj njegov namestnik gospod Pečjak. Hvala.