Govor

Spoštovani, pričenjam s 13. nujno sejo Odbora za obrambo, ki je bila sklicana na podlagi 47. in drugega odstavka 48. člena Poslovnika Državnega zbora Republike Slovenije.

Pozdravljam vse prisotne, posebej ministra za obrambo Mag. Mateja Tonina, ministra za notranje zadeve Aleša Hojsa, namestnika načelnice Generalštaba Slovenske vojske brigadirja Roberta Glavaša vršilca dolžnosti generalnega direktorja policije Antona Travnerja in o stale vabljene.

Obveščam vas, da se za današnjo sejo ni nihče opravičil. Imam pa pooblastila za nadomestne poslanke oziroma poslanec člane in članice odbora. Danijel Krivec bo na današnji seji sodeloval na mesto Anje Bah Žibert, Nik Prebil bo na današnji seji sodelovala na mesto Roberta Pavšiča, Nataša Sukič bo na današnji seji sodelovala na mesto Mateja T. Vatovca, Tadeja Šuštar bo sodelovala na seji na mesto Jožefa Horvata in Zmago Jelinčič Plemeniti bo sodelovala na seji na mesto Janija Ivanušo.

Prehajamo na določitev dnevnega. S sklicem seje ste prejeli naslednji dnevni red: 1. točka – Predlog sklepa o izvajanju izjemnih pooblastil Slovenske vojske pri širšem varovanju državne meje in 2. točka – Namera o zaključku sodelovanja Republike Slovenije v vojaški operaciji Evropske unije v južnem delu osrednjega Sredozemlja in o sodelovanju Republike Slovenije v vojaški operaciji Evropske unije v Sredozemlju IRINI.

Ker v poslovniškem določenem roku nisem prejel predlogov za razširitev oziroma za umik posameznih točk dnevnega reda, je tako določen dnevni red seje, kot ste ga prejeli s sklicem.

Prehajamo na 1. TOČKO DNEVNEGA REDA – PREDLOG SKELPA O IZVAJANJU IZJEMNIH POOBLASTIL SLOVENSKE VOJSKE PRI ŠIRŠEM VAROVANJU DRŽAVNE MEJE, ki ga je Državnemu zboru v obravnavo predložila Vlada in je objavljen na spletnih straneh Državnega zbora. Kot gradivo objavljeno na spletnih straneh Državnega zbora ste tudi prejeli mnenje Zakonodajno-pravne službe. K tej točki so bili vabljeni: mag. Matej Tonin, minister za obrambo, Aleš Hojs, minister za notranje zadeve, brigadir Robert Glavaš namestnik načelnika Generalštaba Slovenske vojske, Anton Travner vršilec dolžnosti generalnega direktorja policije, mag. Vlado Bradač v.d. generalnega direktorja Direktorata za policij, Zakonodajno-pravna služba, Urad predsednika republike, Kabinet predsednika Vlade.

Imamo predlog za amandma odbora, ki ga je vložila Poslanska skupina stranke Alenke Bratušek, zato prehajam na razpravo o… Želi predstavnik predlagatelja predloga sklepa podati dopolnilno obrazložitev k točkam predloženega sklepa? Minister za notranje zadeve Aleš Hojs, želite besedo? Izvolite.