Govor

Edvard Paulič

Kolegice in kolegi! Začenjam 29. nujno sejo Odbora za infrastrukturo, okolje in prostor. Vse prav lepo pozdravljam!

Imamo tri pooblastila, in sicer poslanko Ivo Dimic nadomešča poslanec Jožef Horvat, poslanko Jerko Korče nadomešča poslanec Nik Prebil in poslanca Janija Prednika nadomešča poslanec Matjaž Han. Imamo pa še nekaj dodatnih pooblastil, in sicer poslanca Igorja Zorčiča nadomešča poslanka Mateja Udovč in poslansko mesto, ki pripada SDS, bo zasedal poslanec Ljubo Žnidar.

Prehajamo na določitev dnevnega reda seje odbora.

S sklicem seje ste prejeli dnevni red z dvema točkama, in sicer:

1. Predlog zakona o spremembi Gradbenega zakona, skrajšani postopek,

2. Predlog zakona o dopolnitvah Zakona o pogojih koncesije za izkoriščanje energetskega potenciala Spodnje Save, skrajšani postopek.

Ker do začetka seje nisem prejel predlogov za spremembo dnevnega reda, je ta določen, kot je bi predlagan s sklicem seje.

Prehajamo na 1. TOČKO DNEVNEGA REDA - PREDLOG ZAKONA O SPREMEMBI GRADBENEGA ZAKONA, SKRAJŠANI POSTOPEK.

Predlog zakona je v obravnavo Državnemu zboru posredoval Državni svet s predlogom, da se predlog zakona obravnava po skrajšanem postopku. Predlog zakona je bil uvrščen na dnevni red te seje na podlagi zahteve skupine poslank in poslancev s prvopodpisanim Danijelom Krivcem za sklic izredne seje Državnega zbora z dne 17. 4. 2020, ki je bila objavljena na spletni strani Državnega zbora s sklicem oziroma na e-klopi. Kolegij predsednika Državnega zbora je na 64. seji, dne 6. 4. 2020, sklenil, da se predlog zakona obravnava po skrajšanem postopku. Za obravnavo je bilo posredovano naslednje gradivo: zahteva za sklic izredne seje Državnega zbora z dne 17. 4. 2020, predlog zakona z dne 2. 4. 2020, mnenje Zakonodajno-pravne službe z dne 21. 4. 2020, mnenje Vlade z dne 22. 4. 2020 in predlog amandmajev Gospodarske zbornice Slovenije z dne 17. 4. 2020. Rok za vložitev amandmajev je do začetka obravnave predloga zakona na seji odbora.

Na sejo so bili k obravnavi te točke vabljeni: Državni svet kot predlagatelj, Ministrstvo za okolje in prostor, Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije ter Zakonodajno-pravna služba.

Začenjam drugo obravnavo predloga zakona, v kateri bomo na podlagi 126. člena Poslovnika Državnega zbora opravili razpravo in glasovanje o posameznih členih predloga zakona. Najprej dajem besedo predstavniku predlagatelja. Gospod Alojz Kovšca, izvolite.