Govor

Igor Peček

Spoštovane kolegice, spoštovani kolegi, spoštovani vabljeni gostje! Začenjam 16. nujno sejo Komisije za nadzor javnih financ.

Obveščam vas, da do začetka seje nisem prejel opravičil članov, rad pa bi prebral eno pooblastilo, in sicer poslanec gospod Dušan Šiško iz Poslanske skupine SNS nadomešča poslanca gospoda Zmaga Jelinčiča Plemenitega.

Prehajamo na določitev dnevnega reda seje.

S sklicem seje ste prejeli dnevni red seje komisije z dvema točkama:

1. gospodarnost in učinkovitost porabe javnih sredstev za urgentne nabave zaščitne opreme zaradi epidemije covid-19,

2. predlog priporočil glede vladnega poročanja Državnemu zboru po 12. členu Zakona o interventnih ukrepih na javnofinančnem področju.

Vaših predlogov za spremembo dnevnega reda v poslovniško določenem roku, se pravi do začetka seje, nisem prejel, zato je določen dnevni red, kot je bil predlagan s sklicem seje.

Prehajamo na 1. TOČKO DNEVNEGA REDA - GOSPODARNOST IN UČINKOVITOST PORABE JAVNIH SREDSTEV ZA URGENTNE NABAVE ZAŠČITNE OPREME ZARADI EPIDEMIJE COVID-19.

Gradivo za to točko, Zahteva poslanskih skupin Socialni demokrati, Lista Marjana Šarca, Levica in Stranka Alenke Bratušek, je bilo objavljeno na spletni strani s sklicem seje komisije. Prav tako je bilo objavljeno tudi dodatno gradivo, ki ga je posredovala Poslanska skupina Socialnih demokratov.

Na sejo so bili s sklicem seje k tej točki vabljeni: mag. Bojana Muršič, v imenu predlagateljev zahteve, mag. Andrej Šircelj, minister za finance, Tomaž Gantar, minister za zdravje, Zdravko Počivalšek, minister za gospodarski razvoj in tehnologijo, ki pa se je opravičil, namesto njega je prisoten državni sekretar mag. Aleš Cantarutti s sodelavcema, mag. Matej Tonin, minister za obrambo, Anton Zakrajšek, nekdanji direktor Zavoda Republike Slovenije za blagovne rezerve, Tomi Rumpf, vršilec dolžnosti direktorja Zavoda Republike Slovenije za blagovne rezerve, Darko But, direktor Uprave za zaščito in reševanje, mag. Damijan Jaklin, državni sekretar Ministrstva za obrambo in vodja Medresorske delovne skupine za sprejem, pregled in vrednotenje ponudb zaščitne opreme, Tomaž Vesel, predsednik Računskega sodišča Republike Slovenije, Samo Červek, predsednik Državne revizijske komisije, ter predstavniki Nacionalnega inštituta za javno zdravje.

Dr. Franc Trček, imate postopkovni predlog, predvidevam? (Da.) Izvolite.