Govor

Violeta Tomić

Ugotavljam, da smo sklepčni in da z nekoliko zamude vendarle lahko začnemo… Ta ura še vedno narobe hodi. Točno je 14.05. Mi imamo težave s prenosom televizijskim, ko povemo kdaj nadaljujemo, pa je ta ura drugačna od resnične. Torej, vse članice in člane odbora, vse vabljene in vse ostale prisotne prav lepo pozdravljam.

Pričenjam 17. nujno sejo Odbora za kulturo.

Obveščam vas, da so zadržani in se seje ne morejo udeležiti naslednji člani in članice odbora, poslanec Felice Žiža, potem na seji kot nadomestni člani in članice odbora za pooblastili sodelujejo Zmaga Jelinčiča nadomešča poslanec Jani Ivanuša in to je to. V skladu s sklepom o imenovanju predsednikov in podpredsednikov delovnih teles Državnega zbora z dne 29. 4. 2020 sta nova podpredsednika Odbora za kulturo Jožef Lenart Poslanska skupina SDS in Aljaž Kovačič Poslanska skupina LMŠ. Oba lepo pozdravljam. Prav tako sta novi članici odbora poslanki SDS Mojca Škrinjar in mag. Elena Zavadlav Ušaj. Tudi vaju dve lepo pozdravljam.

S sklicem seje ste prejeli naslednji dnevni red seje odbora: pod točko 1 je Poziv proti rezom v kulturni proračun pod krinko ukrepov za omilitev posledic epidemije COVID-19. Ker v poslovniškem roku nisem prejela predlogov v zvezi z dnevnim redom je dnevni red določen takšen, kot je bil predlagan s sklicem.

Prehajamo na 1. TOČKO DNEVNEGA REDA. Na spletni strani Državnega zbora je s sklicem objavljeno naslednje gradivo, to je bila zahteva Poslanske skupine Levica za sklic nujne seje odbora z dne 30. 4. In k tej točki dnevnega reda je kar veliko vabljenih, kot prvi je Luka Mesec, ki je v imenu predlagatelja zahteve Poslanske skupine Levica. Pozdravljen Luka. Potem minister za kulturo dr. Vasko Simoniti. Opažam, da je pripeljal tudi sekretarko. Gospa Ignacija Fridl pozdravljeni med nami. Gospa Uršula Cetinski se je opravičila. Potem je z nami Nataša Bučar direktorica Slovenskega filmskega centra, Ingrid Celestina Društvo slovenskih knjigotržcev, Renata Zamida direktorica Javne agencije za knjigo, dr. Đurđa Strsoglavec Društvo slovenskih književnih prevajalcev, Dušn Merc Društvo slovenskih pisateljev, Vesna Horžen predsednica Združenja splošnih knjižnic se je opravičila, potem Sebastjan Cavazza predsednik Društva slovenskih avdiovizualnih igralcev, Urša Menart predsednica Društva slovenskih režiserjev, Samo Rugelj založnik, Inga Remeta Društvo asociacija, Anja Golob založnica in avtorica in dodatno smo vabili še Andrej Štritof predsednik Društva avdiovizualnih producentov, Klemen Dvornik v imenu Zveze društev slovenskih filmskih ustvarjalcev, Januš Kern predstavnik Državnega sveta in Kulturniške zbornice in Združenje dramskih umetnikov Slovenije in režiser Rok Biček. Prav vse vabljene in kolegice in kolege prav lepo pozdravljam.

Sedaj pa najprej dajem besedo predlagatelju zahteve za sklic seje, predstavnik Poslanske skupine Levica, kolegi Luku Mescu. Prosim.