Govor

Robert Polnar

Gospe in gospodje, lepo pozdravljeni!

Pričenjam 38. nujno sejo Odbora za finance. Tale ura gor ne kaže pravega časa, zaostaja, tako da vam naj ne bo oziroma naj ne bo začudenih pogledov zakaj sem sejo začel.

Nisem prejel nobenega obvestila, da bi kdorkoli bil zadržan in se seje ne bi mogel udeležiti. Na seji pa za enkrat kot nadomestna članica sodeluje poslanka Nada Brinovšek namesto poslanca Franca Rosca iz Poslanske skupine Slovenske demokratske stranke.

S sklicem seje ste prejeli dnevni red. v Poslovniškem roku nisem prejel sprememb v zvezi z dnevnim redom, zato ugotavljam, da je sprejet takšen dnevni red kot vam je bil poslan s sklicem seje.

Prehajamo na 1. TOČKO DNEVNEGA REDA – PREDLOG ODLOKA O OKVIRU ZA PRIPRAVO PRORAČUNOV SEKTORJEV DRŽAVA ZA OBDOBJE OD 2020 DO 2022.

Predlog odloka je Državnemu zboru predložila Vlada Republike Slovenije in sicer 24. aprila letos. Odloku je kot priloga priložen tudi osnutek programa stabilnosti za leto 2020. Odbor predlog odloka obravnava na podlagi drugega odstavka 6. člena Zakona o fiskalnem pravilu in kot matično delovno telo tudi na podlagi 107., 108., 169.a in 171. člena Poslovnika Državnega zbora. K tej točki so bili povabljeni: Ministrstvo za finance, Fiskalni svet, Urad za makroekonomske analize in razvoj ter Zakonodajno-pravna služba Državnega zbora. Poleg običajnega gradiva za sejo ste prejeli še naslednja dodatna gradiva, oceno Fiskalnega sveta z dne 28. aprila, stališče Vlade Republike Slovenije do ocene fiskalnega sveta z dne 30. aprila in mnenje Zakonodajno-pravne službe z dne 4. maja. Rok za vložitev amandmajev je potekel z začetkom obravnave predloga odloka. Amandmaji niso bili vloženi.

Pričenjam drugo obravnavo predloga odloka v kateri bomo na podlagi 171. člena Poslovnika v povezavi s 126. členom opravili razpravo in glasovanje o posameznih delih oziroma točkah predloga odloka.

Za uvod dajem oziroma najprej povem, ker imamo danes večje število povabljenih, da bomo šli po naslednjem vrstnem redu in sicer Vlada, Zakonodajno-pravna služba, Fiskalni svet in Urad za makroekonomske analize in razvoj. Za uvod dajem besedo predstavniku Vlade, to je Minister za finance, gospod Andrej Šircelj. Gospod minister, izvolite.