Govor

Ivan Hršak

Pričenjam 20. sejo Mandatno-volilne komisije. Vse članice in člane komisije vabljene ter ostale prisotne prav lepo pozdravljam.

Obveščam vas, da so zadržani in se seje ne morejo udeležiti naslednje članice oziroma člani: gospod Ferenc Horváth. Na seji so kot nadomestne članice oziroma člani Komisije s pooblastili sodelujejo: Lidija Divjak Mirnik nadomešča Andrejo Zabret, Lidija Ivanuša Danijela Krivca, Mojca Škrinjar Anjo Bah Žibert in mag. Marko Koprivc Matjaža Hana.

S sklicem seje ste prejeli naslednji dnevni red: prvič - Predlog za izvolitev kandidatke ali kandidata za sodnico ali sodnika na Splošnem sodišču Evropske unije v Luksemburgu; drugič - Predlog za izvolitev kandidata za sodnika na Splošnem sodišču Evropske unije v Luksemburgu; tretjič Predlog za izvolitev v sodniško funkcijo na sodniško mesto okrožne sodnice na Okrožnem sodišču v Krškem; četrtič - Predlog sklepa o imenovanju člana Nadzornega odbora Sklada za financiranje razgradnje Nuklearne elektrarne Krško in za odlaganje radioaktivnih odpadkov iz Nuklearne elektrarne Krško; petič - Predlog za razrešitev članov Nadzornega sveta RTV Slovenija, ki jih je imenoval Državni zbor; šestič Nadzor po 21. členu Zakona o integriteti in preprečevanju korupcije.

8. 4. in 20. maja 2020 pa ste prejeli predloge za razširitev dnevnega reda z naslednjimi točkami in sicer: 2a. točka predlog za imenovanje predsednica in dveh članov sveta Agencije za energijo; 3a. točka predlog za izvolitev s sodniško funkcijo na sodniško mesto okrožne sodnice na Okrožnem sodišču v Kranju; 4a. točka predlog sklepa o spremembah sklepa o sestavi in imenovanju predsednika, podpredsednika, članov in namestnikov članov preiskovalne komisije o ugotavljanju odgovornosti nosilcev javnih funkcij na programu otroške kardiologije ter področju nabav in upravljanja z medicinsko opremo in zdravstvenim materialom in pa 4b. točka predlog sklepa o spremembah sklepa o sestavi in imenovanju predsednika, podpredsednika, članov in namestnikov članov Preiskovalne komisije o ugotavljanju domnevnega pranja denarja v NKBM d.d., domnevnega nezakonitega financiranja politične stranke SDS in domnevnega nezakonitega financiranja volilne kampanje SDS za predčasne volitve poslancev v Državni zbor 2018.

Dne 20. 5. 2020 je Poslanska skupina Levica predlagal umik 5. točke dnevnega reda in sicer Predlog za razrešit članov Nadzornega sveta RTV Slovenija, ki jih je imenoval Državni zbor. V skladu z drugim odstavkom 64. člena Poslovnika Državnega zbora se najprej odloča o predlogih za umik in nato o predlogih za razširitev seje. V skladu z desetim odstavkom 64. Poslovnika Državnega zbora o predlogih v zvezi z dnevnim redom ni mogoča razprava. Lahko pa sporočijo stališča predlagatelj zadeve in poslanske skupine. Predlagatelj za umik točke lahko dodatno pojasni razloge za svoj predlog. Želi predstavnik Poslanske skupine Levica dodatno utemeljiti predlog za umik?