Govor

Violeta Tomić

Prav lepo vas vse pozdravljam na 18. nujni seji Odbora za kulturo. Vse članice in člane in tudi vse vabljene in ostale prisotne prav lepo pozdravljam.

Obvestiti vas želim, da so zadržani in se odbora ne morejo udeležiti, jih ni, ampak imam nadomestne člane in članice. Poslanca Matjaža Nemca nadomešča poslanka Meira Hot, poslanca Primoža Siterja nadomešča Željko Cigler in poslanca Zmaga Jelinčiča nadomešča poslanec Dušan Šiško. To je za enkrat to.

S sklicem seje ste prejeli naslednji dnevni red seje odbora:

1. točko - Problematika manjših in lokalnih medijev ter regionalnih programov posebnega pomena v luči posledic epidemije COVID-19.

Ker v poslovniškem roku nisem prejela predlogov v zvezi z dnevni redom je določen takšen dnevni red kot ste ga dobili s sklicem.

Prehajam na 1. TOČKO DNEVNEGA REDA.

Gradivo je bilo objavljeno na spletnih straneh Državnega zbora in k tej točki sem vabila Ministrstvo za kulturo - pozdravljen minister -, potem Državni svet, Svet za radiodifuzijo - pozdravljen gospod Lipičnik -, Rajko Djordjevič predsednik Združenja radiodifuzije, Irena Vide predsednica Sekcije regionalnih in lokalnih TV statusov posebnega pomena, Janoš Kern predstavnik Državnega sveta in predsednik Kulturniške zbornice Slovenije - mislim, da ga ni -, Društvo novinarjev Slovenije, izjemoma sem povabili dve predstavnici ene institucije, ker želim, da avtorji gradiva, ki je podlaga za sklic te seje članom odbora čim bolj podrobno predstavijo v prvi osebi. Dodatno sem, potem še vabila gospo Irmo Butino direktorico Medijske zbornice pri GZS, Uroša Novaka predsednika Gospodarskih interesnih združenj, lokalnih in regionalnih radijskih postaj s statusom posebnega pomena, Združenje novinarjev in publicistov in gospo Uršulo Cetinski predsednico NSK.

Skratka uvodoma bi rada povedala, da sem to sejo se odločila sklicati, zaradi tega, ker smo že z Društva novinarjev Slovenije dobili dopis že 11. 5., ki nas je pozival k ukrepanju, saj so 25. aprila 2020 na Ministrstvu za kulturo naslovili poziv za pomoč, ker je Ministrstvo za kulturo medijem izdalo obvestilo, da ne more zagotoviti izplačila sredstev iz razpisa za sofinanciranje programskih vsebin medijev v letu 2020, ki je bil zaključen že leta 2019. Razpis je bil zaključen 28. oktobra 2019, projekti so bili izbrani in so jih mediji že začeli izvajati in tudi pogodbe so bile že podpisane. Mediji sedaj ne bodo mogli nadaljevati z izvedbo projektov, saj bi morali kljub krizi zagotoviti polovico lastnih sredstev in založiti drugo polovico. Zahtevek za izplačilo subvencije namreč lahko predložijo šele, ko lahko dokažejo porabo sredstev ob tem pa imajo zagotovilo le za izplačilo 30 % dodeljene subvencije. Na sredstva iz medijskega sklada se najbolj zanašajo manjši in lokalni mediji ter programi posebnega pomena, ki imajo po zakonu posebno funkcijo in obveznosti v javnem interesu in so prav za to upravičeni do javnih sredstev. To so mediji, katerih preživetje je že v normalnih okoliščinah v precejšnji meri odvisno od javnih sredstev.

Potem smo dobili tudi poziv Sveta za radiodifuzijo, ki je v razmerah krize izrazil najvišjo stopnjo zaskrbljenosti glede prihodnosti radijskih izdajateljev in njihovih radijskih programov zlasti za manjše lokalne radijske izdajatelje, ki so bistvenega pomena za medijski pluralizem in pravico do obveščenosti na lokalni ravni. Svet za radiodifuzijo je, zato na podlagi prvega odstavka 100. člena Zakona o medijih na svoji 36. redni seji dne 23. aprila 2020 soglasno sprejel sklep, da naj Vlada in ostali pristojni čim prej sprejmejo specialne urgentne ukrepe se pravi uvedbo vaučarske sheme za oglaševanje na lokalnih radijskih postajah, uvedbo posojilne sheme za premostitev likvidnostih težav, izplačilo sredstev iz naslova letnega javnega razpisa Ministrstva za kulturo pod ugodnejšimi pogoji in tako naprej, zato ste tukaj tudi dobili predlog petih sklepov, ki se nanašajo na to tematiko. Sedaj pa bi najprej dala besedo gospodu Alešu Lipičniku, da nam predstavi svoje poglede na to situacijo kot predsednik Sveta za radiodifuzijo.