Govor

Violeta Tomić

Skratka, spoštovani vabljeni čakamo, da se popolni kvota desetih poslancev, da lahko začnemo, ker moramo biti sklepčni, tako, da močno upam, da jih najdemo. Intenzivno pa potekajo druge seje vzporedno in imeli smo eno tudi do petih zjutraj, tako da opravičujem kolegice in kolege, če so danes malo raztreseni. Tako, da mislim, da bomo v kratkem dobili še dva poslanca Odbora za kulturo in bomo začeli. Glejte, predlagam že zaradi vabljenih, da začnemo, verjamem, da se nam bodo pridružili poslanci, ko bodo na zdravstvu mogoče razbremenjeni, tako da vas vse lepo pozdravljam, članice in člani odbora, vse vabljene in vse ostale prisotne in pričenjam 7. sejo Odbora za kulturo.

Na seji kot nadomestni člani in članice odbora s pooblastili sodelujejo naslednji poslanci in poslanke: Franc Breznik nadomešča mag. Dejana Kaloha, Boštjan Koražija nadomešča poslanca Primoža Siterja, Andreja Zabret pa nadomešča gospo Lidijo Divjak Mirnik, ki jo zdaj še vidite, ampak v bistvu ni več tu.

Ja, danes je dan čudežev / smeh/ skratka, ker v poslovniškem roku nisem prejela predlogov za spremembo dnevnega reda, ugotavljam, da je določen dnevni red seje, kot ste ga prejeli s sklicem, dnevni red pa je, pod 1. točko imamo predlog Zakona o spremembi Zakona o knjižničarstvu, 2. točka je poročilo o izvajanju akcijskih načrtov za jezikovno izobraževanje in za jezikovno opremljenost, sprejetih na podlagi resolucije o nacionalnem programu za jezikovno politiko 2014 – 2018 za leto 2018 in 3. točka je letno poročila Sveta za radiodifuzijo za obdobje 2018 – 2019, naj vas še obvestim, da poslanec Gregor Perič nadomešča poslanko Janjo Sluga.

Torej zdaj predlagam, da preidemo na 1. TOČKO DNEVNEGA REDA IN TO JE OBRAVNAVA PREDLOGA ZAKONA O SPREMEMBI ZAKONA O KNJIŽNIČARSTVU. Gradivo je objavljeno na spletnih straneh Državnega zbora, predlog zakona, mnenje Zakonodajno-pravne službe, mnenje vlade, pripombe k predlogu zakona s strani civilne iniciative za IZUM in COBISS in stališče Nacionalnega sveta za knjižnično dejavnost.

K tej točki smo vabili Državni svet Republike Slovenije, Ministrstvo za kulturo, Zakonodajno-pravno službo in Nacionalni svet za kulturo, ki pa se nam je opravičil in ne bo prisoten pri tej točki. Dodatno sta vabljena dr. Aleš Bošnjak, direktor Izuma, gospod Branko Rednak, predsednik upravnega odbora Izuma in k predlogu zakona ni bilo vloženih amandmajev.

Pričenjam drugo obravnavo predloga zakona, v kateri bomo opravili razpravo in glasovanje o posameznih členih predloga zakona.

Želi predlagatelj predloga zakona, se pravi predstavnik Državnega sveta, gospod Marjan Maučec podati dopolnilno obrazložitev k členom preloženega zakona? Prosim lepo, beseda je vaša.