Govor

Jože Podgoršek

Hvala lepa.

Lep pozdrav tudi v imenu ministrstva!

Bom skušal zelo kratko pojasniti razloge za spremembo Zakona o zaščiti živali. In sicer, Predlog zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o zaščiti živali je pripravljen zaradi uskladitve slovenskega pravnega reda s pravnim redom Evropske unije, kar izhaja iz uradnega opomina, ki ga je Evropska komisija poslala Sloveniji 14. julija 2018, z rokom za implementacijo uredb že aprila 2018, kar pomeni, da že precej zamujamo z implementacijo evropske direktive v slovenski pravni red.

V predlogu zakona predvsem terminološko usklajujemo naslednje pojme: postopek, v obstoječem zakonu se uporablja izraz poskus; žival v postopku, v obstoječem zakonu govorimo o poskusnih živalih; in vzrejne organizacije, kjer gre za vsebinsko uskladitev z definicijo iz direktive. Med pojme ravno tako zaradi večje jasnosti dodajamo izraz strokovnjak za dobrobit živali in zaradi večje jasnosti se na popravljeno terminologijo usklajuje tudi besedilo nekaterih ostalih členov.

Naj omenim še, da večino očitkov, ki izhajajo iz uradnega opomina, odpravljamo tudi s sprejetjem novega pravilnika, ki je bil pridan tudi kot priloga k temu zakonu, torej Pravilnika o pogojih za izvajanje postopkov na živalih. Kot sem že omenil, takoj po sprejetju, če bo Državni zbor sprejel te spremembe zakona, bomo pristopili k postopkih za sprejetje pravilnika, ker pravilnik imamo praktično že pripravljen.

Toliko zelo na kratko. Gre praktično za nomotehnične dopolnitve našega Zakona o zaščiti živali. Razlog je res za to hitrost v tem, da praktično že dve leti zamujamo s sprejetjem, kot sem že omenil, bi morali to že do aprila 2018 narediti. Kot kaže, ima ta zakon malce negativne karme / smeh/ predvsem v fazi sprejemanja, mislim, da je že drugič v Državnem zboru in že tretjič bil na Vladi, ampak okej, skratka, računamo, da bo enkrat ugledal luč sveta, saj jo mora, ker nam grozi kazen Evropske komisije, ker, kot sem rekel, opomin je že bil. Toliko na kratko.