Govor

Dober dan. Lepo pozdravljam najprej vse članice in člane Odbora za delo, družino, socialne zadeve in invalide. Lepo pozdravljam vabljene na današnjo sejo, še posebej gospoda ministra, ki je danes z nami in pa državne sekretarje ter ostale prisotne.

Začenjam 39. nujno sejo Odbora za delo, družino, socialne zadeve in invalide. Tukaj naj povem, da gospod Gregor Perič je danes z nami v kvoti Stranke modernega centra in ga lepo pozdravljam in mu želim dobro delo na našem odboru. Sicer pa naše delo danes kot veste je, da vsebinsko razpravljamo o tretjem protikorona paketu,: da čim prej nekako spravimo tisto nujno pomoč gospodarstvu, turizmu in pa ljudem.

Ker v poslovniškem roku… Gospod Kordiš, jaz bi samo prosila, da povem to kar moram povedati. Najprej moramo potrditi dnevni red, potem pa vam bom dala postopkovno. Ker v poslovniškem roku nisem prejela predlogov za spremembo dnevnega reda ugotavljam, da je določen dnevni red seje kot je bil predlagan s sklicem.

Dnevni red seje pa se glasi: Predlog zakona o interventnih ukrepih za omilitev in odpravo posledic epidemije COVID-19, nujni postopek.

Prehajamo torej na 1. in edino točko DNEVNEGA REDA - PREDLOG ZAKONA O INTERVENTNIH UKREPIH ZA OMILITEV IN ODPRAVO POSLEDIC EPIDEMIJE COVID-19, NUJNI POSTOPEK.

Gradivo je objavljeno na spletnih straneh Državnega zbora in sicer, predlog zakona, predlog sklepa, mnenje Zakonodajno-pravne službe, mnenje Komisije Državnega sveta za socialno varstvo, delo, zdravstvo in invalide, še nekatera druga mnenja in pripombe. Seveda je vloženih kar nekaj amandmajev. Naj vas samo opozorim, da boste tekom te seje dobili vsi pregled amandmajev na klopi, tako da boste lahko natančno spremljali katere vse amandmaje so vložile tako poslanske skupine koalicije kot opozicijske stranke.

Na sejo smo vabili Vlado, Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti. Z nami kot rečeno danes minister, gospod Janez Cigler Kralj - ga še enkrat lepo pozdravljam -, Zakonodajno-pravno službo ter Državni svet.

Kolegij predsednika Državnega zbora je na 69. seji in sicer, 22. maja 2020 odločil, da se predlog zakona obravnava po nujnem postopku, zato ga bo odbor obravnaval na podlagi 126. in 143. člena Poslovnika.

Zdaj bom začela torej z drugo obravnavo predloga zakona o kateri bomo opravili razpravo in glasovanje o posameznih členih predloga zakona.

Preden dam besedo predlagatelju zakona, to je Vladi in ministru, je želel, če sem prav razumela, tako postopkovno gospod Miha Kordiš. Izvolite.

Tri minute imate na voljo, bi vas pa želela samo opozoriti, da ravnate v skladu z 69. členom Poslovnika, ki je tukaj jasen, da lahko razpravljate in govorite samo o uporabah Poslovnika in o tem, če je bil kršen člen. Tako da prosim, da najprej to poveste, potem pa tudi predlog obrazložitve.

Izvolite.