Govor

Igor Peček

Spoštovane kolegice, spoštovani kolegi, spoštovani vabljeni, dobro jutro.

Začenjam 19. nujno sejo Komisije za nadzor javnih financ.

Do začetka seje nisem prejel niti opravičil niti obvestil o udeležbi nadomestnih članov komisije.

Zato prehajamo na določitev dnevnega reda seje. S sklicem seje ste prejeli dnevni red seje komisije z eno točko dnevnega reda: Sumi o neustreznem, nepreglednem ter negospodarnem postopku nabave zaščitnih mask med Zavodom Republike Slovenije za blagovne rezerve in podjetjem Acron d.o.o.. Vaših predlogov za spremembo dnevnega reda v poslovniško določenem roku nisem prejel, zato dnevni red seje ostaja takšen kot je bil poslan s sklicem.

Prehajamo na obravnavo 1. TOČKE DNEVNEGA REDA, TO JE SUMI O NEUSTREZNEM, NEPREGLEDNEM TER NEGOSPODARNEM POSTOPKU NABAVE ZAŠČITNIH MASK MED ZAVODOM REPUBLIKE SLOVENIJE ZA BLAGOVNE REZERVE IN PODJETJEM ACRON D.O.O.. Gradivo za to točko na zahtevo poslanskih skupin Lista Marjana Šarca, Socialni demokrati in Levica je bilo objavljeno na spletnih straneh Državnega zbora s sklicem seje komisije.

Naknadno je bilo na e-klopi in na spletnih straneh državnega zbora objavljeno tudi gradivo Zaščitne maske avtorja Janeza Dulca, univ. dipl. inž. strojništva.

Na sejo so bili s sklicem seje k tej točki vabljeni: gospod Robert Pavšič v imenu predlagateljev zahteve; minister Zdravko Počivalšek, minister za gospodarski razvoj in tehnologijo, namesto njega na seji sodelujeta državni sekretar gospod Simon Zajc in gospod Miha Berdnik, vodja službe za varnost obrambne zadeve in blagovne rezerve ter mag. Matej Skočir, vodja sektorja za internacionalizacijo; mag. Matej Tonin, minister za obrambo, ki bo na seji prisoten do 9. ure, v imenu ministrstva za obrambo bo na seji sodeloval tudi državni sekretar mag. Damjan Jaklin; mag. Andrej Šircelj, minister za finance, ki se je opravičil; gospod Tomi Rumpf, vršilec dolžnosti direktorja Zavoda Republike Slovenije za blagovne rezerve; gospod Anton Zakrajšek, nedavni direktor Zavoda Republike Slovenije za blagovne rezerve, ki se je tudi opravičil; gospod Ivan Gale, uslužbenec Zavoda Republike Slovenije za blagovne rezerve; gospod Samo Lampret, direktor podjetja Acron d.o.o.; Mitja Terče, nekdanji vodja projektne skupine za koordinacijo in izvedbo nabav zaščitne opreme in sredstev; Uprava za zaščito in reševanje; gospod Drago Babič, zunanji član Sveta za razvoj pri SAZU; in Javna agencija Republike Slovenije za zdravila in medicinske pripomočke. Naknadno sem dne 29. maja 2020 na sejo povabil še gospoda Janeza Dulca, katerega gradivo smo naknadno objavili na spletni strani.

Vse prisotne še enkrat prav lepo pozdravljam in vas prosim, da se ob prijavi na razpravo in vklopu mikrofona predstavite zaradi ustreznega zapisa magnetograma.

Predlagam, da razpravo opravimo tako, da predstavnik predlagateljev zahteve za sklic nujne seje dodatno obrazloži zahtevek za sklic. Nato bodo besedo dobili tudi predstavniki vabljeni, med njimi tudi gospod direktor firme Acron gospod Lampret, direktor firme Acron, ki bo imel tudi krajšo predstavitev.

Predno pa dam besedo gospodu Robertu Pavšiču, ste želeli, kolega Horvat, postopkovni predlog.

Izvolite.