Govor

mag. Andrej Rajh

Hvala lepa za besedo, predsedujoča. Spoštovani minister! Te dni, to je natančneje od 4. 6. 2020, mineva 100 let od podpisa trianonske mirovne pogodbe, s katero so bile določene meje Madžarske s sedanjimi sosednimi državami. Na takratni mirovni konferenci po koncu prve svetovne vojne so razdelili ozemlje poraženega razpadlega imperija in za nas Slovence je to zelo pomemben dogodek, saj smo takrat priključili Prekmurje matični domovini. Meja med Slovenijo in njenimi predhodnicami ter Madžarsko je na tem delu od takrat bila jasno in nedvoumno določena. Zato toliko bolj v oči bode dogodek, ki se je zgodil minuli četrtek, in seveda ni osamljen. Spomnimo. Predsednik madžarske vlade Viktor Orban je odkril spomenik, na katerem je vgraviran zemljevid velike Madžarske z navedenimi 12.500 imeni mest in naselij, ki so do leta 1920 bila del tedanje Ogrske oziroma kasneje govorimo o Madžarski. Zato je zelo zaskrbljujoča njegova izjava, ki jo je po poročanju medijev izrekel ob koncu svojega govora ob zemljevidu velike Madžarske, v katerem je navedel, da je srečen, da bo s Slovaki, Hrvati, Srbi in Slovenci gradil skupno prihodnost.

In kakšno prihodnost si on to zamišlja, verjetno posebej priča napis na tem spomeniku. Madžarska do Reke, torej govorimo o današnjem hrvaškem pristanišču. In te besede so toliko bolj nesprejemljive, saj jih je izrekel ob spomeniku, za katerega je madžarska vlada plačala 16 milijonov evrov. Torej ne gre za neki spat? ali pa nepremišljeno dejanje. Gre za načrtno dejanje, za izbrane besede, ki jih je ob tem dogodku poslal v svet svojim sosedam.

Na njegove besede se je s protestno noto odzval uradni Zagreb, ki je madžarskemu veleposlaniku zaradi napisa na plošči spomenika, ki poudarjam je stal 16 milijonov evrov, omenjal Reko v kontekstu madžarskega ozemlja.

V posebni zadregi se je pa znašel tudi madžarski veleposlanik v Srbiji, ki se je sprenevedal, da se je Viktor Orban ob takem spomeniku sploh slikal.

Spoštovani zunanji minister, slovensko zunanje ministrstvo na to provokacijo ni reagiralo, zato vas pozivam, da tudi tu pred tem Državnim zborom, pred tem odborom podate jasno izjavo in obsodite te provokacije.

Spomnimo se ob tem tudi na številne interese, ki jih ima Madžarska. V Prekmurju kupuje kmetijska zemljišča, vlaga v kulturno in športno infrastrukturo, ima tudi gospodarske interese. Pa nenazadnje tudi medijske interese. Ne pozabimo, da je preko vlaganj oziroma posojila v podjetju Drugi tir hotelo izvajati interese v Luki Koper in v slovenskem železniškem omrežju. Spomnimo se, da gre za kritično infrastrukturo, ki bi morala biti podvržena posebnemu varovanju nacionalnih interesov in ob tej priliki bi rad tukaj posebej izpostavil modra dejanja Alenke Bratušek, ki je takemu udejstvovanju teh partnerjev rekla ne.

Spoštovani minister, prosim za vaš odgovor in jasno obsodbo.