Govor

mag. Marko Pogačnik

Pričenjam 21. nujno sejo Odbora za zunanjo politiko.

Glede prisotnosti vas obveščam, da sem prejela opravičilo, da se seje ne more udeležiti gospod Zmago Jelinčič Plemeniti, prav tako pa imam pred seboj nekaj pooblastil in sicer poslanec Leon Merjasec nadomešča gospoda Ljuba Žnidarja, gospod Gregor Perič nadomešča magister Branislava Rajića, gospod Janez Moškrič nadomešča gospoda Francija Kepo, ter gospa Jerca Korče nadomešča gospoda Marjana Šarca.

Lepo pozdravljam vse vabljene in prisotne na seji, besedo pa sedaj dajem predsedniku Odbora za zadeve Evropske unije, gospodu Marku Pogačniku.

Ja, spoštovane kolegice in kolegi, začenjam 16. nujno sejo Odbora za zadeve Evropske unije. Tudi sam lepo pozdravljam vse vabljene in pa prisotne na seji.

Obveščam vas, da so zadržani in da se seje ne morejo udeležiti Zmago Jelinčič Plemeniti, ki se je tudi opravičil. Na seji kot nadomestne članice in člani sodelujejo naslednje poslanke in poslanci; Monika Gregorčič nadomešča kvota SMC in pa poslanka Lidija Divjak Mirnik nadomešča poslanca Igorja Pečka. Prehajamo na določitev dnevnega reda seje odbora. S sklicem seje ste prejeli dnevni red seje obeh odborov, ker v poslovniškem roku s predsednico nisva prejela predlogov za njegovo spremembo, je določen takšen dnevni red seje, kot ste ga prejeli s sklicem.

Prehajamo na 1. TOČKO DNEVNEGA REDA – DOPIS MINISTRA ZA ZUNANJE ZADEVE DR. ANŽETA LOGARJA K MEDRESORSKEMU POROČILU O VLADAVINI PRAVA REPUBLIKE SLOVENIJE, KI SPODKOPAVA KAKOVOST IN UČINKOVITOST SLOVENSKEGA PRAVOSODNEGA SISTEMA IN GROBO POSEGA V NEODVNISNOST SODNE VEJE OBLASTI TER NEODZIVNOST MINISTRSTVA NA PROVOKACIJE MADŽARSKE.

Kot gradivo ste prejeli zahtevo Poslanskih skupin Levica, SD, LMŠ in SAB za sklic nujne seje odborov, ki je objavljena na spletnih straneh Državnega zbora s sklicem seje. 2. 6. 2020 ste prejeli še predlog Poslanske skupine SD za dodatno gradivo in sicer odziv dr. Klemna Grošlja in Irene Jovove na sprejemno pismo zunanjega ministra k poročilu o vladavini prava v Sloveniji. Na sejo sva s predsednico Moniko Gregorčič povabila vse, ki so jih v svoji zahtevi za sklic nujne seje obeh odborov predlagali vlagatelji. Kot je običajno za sejo Odbora za zadeve Evropske unije, so na skupno sejo povabljene tudi poslanke in poslanci Evropskega parlamenta iz Republike Slovenije.

Prehajamo na obravnavo za predstavitev zahteve za sklic nujne seje obeh odborov. Dajem najprej besedo obema predstavnikoma Poslanskih skupin vlagateljev zahteve.

Prosim dr. Matej T. Vatovec, imate besedo.