Govor

Maša Kociper

Hvala lepa.

Jaz osebno in tudi stranka, ki ji pripadam, že od začetka, od prvih pobud, ki smo jim bili priče, da se etični kodeks sprejme, ta kodeks podpiramo.

Strinjam se z vsemi, ki so rekli, da kodeks ne bo prinesel nobene revolucije, nič kaj blazno novega se ne bo zgodilo, nič kaj se ugled Državnega zbora zaradi tega ne bo poboljšal, ampak ta kodeks je, tako kot je vsak kodeks, v bistvu samozaveza po samoomejevanju tistih, ki ga bodo spoštovali. Vsak etični kodeks, kodeks, ki ga zase sprejmejo sodniki, tožilci, poslanci, pomeni, da se tisti, ki ga sprejmejo, s tem zavežejo, da se bodo poskušali samoomejevati na način, kot je zapisano v tem dokumentu. Etični kodeks je vedno malo širši, kot so zakonske določbe ali pa poslovniške določbe, nanaša se na, kot se temu reče, bolj mehke vsebine. In zame sploh ni ključno, ne pri tem ne pri drugih kodeksih, kakšne so sankcije, sankcije tu niso bistvene. Gre za zavezo tistih, ki se s takim kodeksom strinjajo, ki ga podpišejo, da si bodo prizadevali ravnati v skladu s tem, kar je tam napisano. Kdaj jim bo uspelo, kdaj ne, včasih jih bo zaneslo, ampak prizadevali si bodo v tej smeri delovati.

Kakšen je ugled parlamenta. Ugled je slab, ampak mislim, da je podobno v vsaki državi. Že iz same vloge parlamenta izhaja, da eni podpirajo ene, drugi druge in nihče ni zadovoljen s temi. Če se vrnem nazaj na kodeks. To, da nekateri poslanci ravnajo ekscesno, tako kot ravnajo, in s tem tudi rušijo ugled parlamenta, je v veliki meri tudi zasluga medijev. Zato ker če ti ravnaš in razpravljaš dostojno, spoštljivo, strpno in nediskriminatorno, boš zelo težko prišel v medije. V medije pač pridejo ekscesi, taki in drugačni, zato si nekateri prizadevajo, da te ekscese imajo, in ljudje nas potem po teh ekscesnih primerih ocenjujejo in ne vidijo vseh tistih, ki pa se trudijo razpravljati dostojno, spoštljivo, strpno in nediskriminatorno, ki se pripravijo na razpravo in tako naprej.

Tako je pri sprejemanju tega kodeksa zame najbolj indikativno to, kdo ga noče sprejeti. Noče ga sprejeti SDS, že leta in leta, stranka, ki je vnesla neko novo kulturo v parlament. Priznam, da je zadnja leta malo boljša, ampak včerajšnji nastop poslanca Pojbiča je bil spet nekaj boljšega. Noče ga podpreti Zmago Jelinčič, ker bi bilo tudi zelo zanimivo, če bi ga; Zmago Jelinčič je pač iz tega, da je drugačen in da ne »šljivi«, naredil brand in pač on že po »defaultu« tega ne more sprejeti in njegovi in noče ga sprejeti Levica. Ekscesi poslanca Kordiša mislim, da so škodljivi vsi za nas, ne glede na to ali smo opozicija ali smo koalicija in tako naprej. Tako, da nočejo ga sprejeti tisti, ki se nočejo samozavezati k takšnemu ravnanju in to je vse. Tukaj obstaja neka večina, ki pa to zavezo je sposobna dati in se v skladu s to zavezo tudi ravnati, je pa to zame »good enaugh« in jaz sem takoj za. Hvala.