Govor

Igor Zorčič

Dobro.

Še kdo? (Ne.) Zaključujem razpravo, prehajamo na glasovanje.

Na glasovanje dajem naslednji sklep: »Sprejme se čas za obravnavo posameznih točk dnevnega reda 18. seje zbora, ki se bo pričela v ponedeljek, 15. junija 2020, skupaj s predlagano spremembo.«

Kdo je za? (Soglasno sprejeto.) Kdo je proti? (Nihče.)

Ugotavljam, da je sklep soglasno sprejet.

Sklep je sprejet, zato zaključujem to točko dnevnega reda.

Prehajamo na 2. TOČKO – PREDLOG ETIČNEGA KODEKSA ZA POSLANCE IN POSLANKE DRŽAVNEGA ZBORA REPUBLIKE SLOVENIJE.

Kot vam je znano, sem bil pred časom še v drugi vlogi, pooblaščen za pripravo etičnega kodeksa za poslanke in poslance Državnega zbora Republike Slovenije. Po dalj časa trajajočem usklajevanju, je prišlo do končnega besedila osnutka, ki ste ga prejeli. Dejstvo je, da je kodeks, kot dokument, kot neka platforma, na kateri bomo v okviru kolegija gradili na načelih, na katerih bomo promovirali in krepili integriteto in zaupanje v delo Državnega zbora in nas poslancev, da gre za dokument, ki ga že od leta 1993, ko je bila podana prvo pobuda v Državnem zboru, nobenemu izmed sklicev ni uspelo sprejeti.

V različnih državah Evropske unije različno tretirajo oziroma obravnavajo in urejajo teme, ki jih imamo mi urejene v kodeksu. Nekatere to urejajo v zakonih, nekatere celo v Ustavi, nekatere pa v kodeksu. Vse več je držav, ki se odločajo za to, da bodo ta neka osnovna načela, najbolj splošna, sprejela v posebnem kodeksu. Seveda pa to pomeni, da sama vsebina, ki je v tem trenutku precej abstraktna, bo zaživela šele takrat, ko jo bomo napolnili s konkretnimi primeri. V preteklih dneh sem bil nekajkrat vprašan, kaj pomeni kakšno splošno določilo etičnega kodeksa, in vsakemu sem pojasnil, da bo pravzaprav Državni zbor oziroma Kolegij predsednika Državnega zbora, ko bo odločal o posameznih primerih, povedal, kaj pomeni, na primer, dostojno ravnanje poslanca, dostojno obnašanje in podobno. Skratka, dejstvo je, da je kodeks kot neka platforma nujno potreben dokument za to, da se bomo o teh zadevah začeli pogovarjati in na koncu s posameznimi primeri izpolnjevali njegovo vsebino. Zato predlagam, da ga po dolgem času od tega, kar je bila v tej hiši podana prva pobuda, sprejmemo.

Odpiram razpravo. Kolega Zmago.