Govor

mag. Andrej Rajh

Rad bi se odzval do sedaj opravljeno razpravo. Torej, na kolegiju predsednika državnega zbora samo ta zakon vložili po nujni postopek 15. 5., to je skrajšani postopek. Danes je od tega skoraj en mesec in vmes smo v tem času je Vlada preklicala epidemiološko stanje. Sedaj se pa to stanje ponovno zaostruje.

Kar se finančnih posledic tiče odločno zavračam, da govorimo o 46 milijonih. Cene mask padajo. Mi smo prepričani, da lahko tri maske s poštnino, da stanejo približno 1 evro. To pomeni, pri 600 tisoč upokojencih 600 tisoč evrov na mesec. V času trajanja pol leta pomeni to 3 in pol, 3,6 milijona evrov in to je znesek, ki je bistveno bistveno manjši od 46 milijonov in tudi bistveno manjši od 36 milijonov, kot smo sprva ocenjevali, ko smo predlagali 15 higienskih mask za enkratno uporabo.

Kar se identifikacije upravičencev tiče pa se strinjam, da je to težko, ampak mi smo predlagali takrat, ko je Vlada zahtevala identifikacijo upokojencev ob vstopu v trgovino ukinitev tega ukrepa. Nam se zdi ukrep identifikacije upokojencev nedopusten.

Prav tako bi se rad odzval na izjavo, da v kolikor / nerazumljivo/ ugotovi, da ZPIZ, Zavod za zdravstveno zavarovanje nista pristojna ali pa usposobljena za to delo za razpošiljanje mask, da lahko določi tudi drugo službo, če je to potrebno. Bi pa vseeno rad povedal, da če obstaja volja obstaja tudi pot, zavod za blagovne rezerve je do konca maja oziroma v dveh mesecih do konca maja epidemije prevzel 20 milijonov higienskih mask. Mi pa govorimo približno, če imamo 600 tisoč upokojencev, govorimo o 2 milijonih mask mesečno. Torej, ne govorimo o nobenem posebnem in ne izvedljivem naporu. Toliko za sedaj. Hvala lepa.