Govor

Monika Gregorčič

Spoštovane kolegice in kolegi, lepo pozdravljeni!

Pričenjam 63. sejo Odbora za zunanjo politiko. Ob samem začetku seje bi vas vljudno prosila, da glede na zdravstvena napotila tekom celotne seje vzdržujete in spoštujete predpisano medsebojno razdaljo ter nosite zaščitno masko. Obveščam vas, da sem prejela obvestila o opravičeni odsotnosti s seje poslancev gospoda mag. Andreja Rajha, prav tako je opravičeno odsoten poslanec gospod Ivan Hršak ter gospod Zmago Jelinčič Plemeniti. Prav tako na seji s pooblastili nadomeščajo poslance naslednji poslanci: gospod Gregor Perič nadomešča mag. Branislava Rajića iz Poslanske skupine SMC, ter gospod Andrej Černigoj nadomešča gospoda Jožefa Horvata iz Poslanske skupine NSi. Lepo pozdravljam vse prisotne, predvsem v prvi vrsti ministra za zunanje zadeve, dr. Anžeta Logarja, državnega sekretarja na Ministrstvu za zunanje zadeve, gospoda Toneta Kajzerja, vse ostale predstavnike Vlade, še zlasti državne sekretarje vabljenih ministerstev ter vse ostale prisotne. Glede glasovanja bi vas želela obvestiti, da tudi na delovnih telesih, kot ste bili obveščeni, prehajamo na nov poimenski sistem glasovanja, zato ste v svojih poslanskih skupinah že prejeli prenosne identifikacijske kartice, vendar pa v tej dvorani obstaja možnost, da glasujete tudi na svojih običajnih stalnih mestih s fiksno kartico. Vas pa ob tem opozarjam, da bodite pozorni, da je v sistem vstavljena le ena vaša kartica, da bo glasovanje sploh omogočeno.

Sedaj prehajamo na določitev dnevnega reda seje odbora. 29. 6. ste prejeli predlog za širitev dnevnega reda s točkami 1A, 1B, 1C in 1D. Predlagam, da glasujemo o predlogih za širitev.

Na glasovanje dajem predlog za širitev s točko 1A.

Pričenjam glasovanje.

Kdo je za? (12 članov.) Kdo je proti? (Nihče.)

Ugotavljam, da je predlog sprejet.

Na glasovanje dajem predlog za širitev s točko 1B.

Pričenjam glasovanje.

Kdo je za? (13 članov.) Kdo je proti? (Nihče.)

Ugotavljam, da je sklep oziroma predlog za širitev sprejet.

Na glasovanje dajem predlog za širitev s točko 1C.

Pričenjam glasovanje.

Kdo je za? (12 članov.) Kdo je proti? (Nihče.)

Ugotavljam, da je predlog sprejet.

Na glasovanje dajem še zadnji predlog za širitev s točko 1D.

Pričenjam glasovanje.

Kdo je za? (13 članov.) Kdo je proti? (Nihče.)

Ugotavljam, da je tudi ta predlog za širitev sprejet.

Tako je določen dnevni red seje, kot je bil predlagan s sklicem in z vsemi izglasovanimi širitvami.

Prehajamo na 1. TOČKO DNEVNEGA REDA – VPRAŠANJA IN POBUDE ČLANOV ODBORA ZA ZUNANJO POLITIKO.

Kot običajno, predlagam, da poberemo sklop prvih petih vprašanj, nato dobi besedo minister za odzive in odgovore, potem pa nadaljujemo v tem ritmu. Prvi dobi besedo za postavitev vprašanja gospod Matjaž Nemec.

Prosim.