Govor

Edvard Paulič

Kolegice, kolegi in cenjeni gostje, en lep pozdrav. Pričenjam 19. sejo odbora za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.

Imam tri pooblastila, in sicer: iz kvote SMC bo na seji sodeloval poslanec Gregor Perič, namesto poslanca Janija Prednika bo na seji sodeloval poslanec Matjaž Nemec, poslanko Ivo Dimic pa nadomešča poslanec Blaž Pavlin.

Pred pričetkom seje vas obveščam, da se je z včerajšnjim dnem uvedel nov način glasovanja, ki z uporabo vgrajene glasovalne naprave omogoča takojšen izpis poimenskih rezultatov glasovanj poslank in poslancev na velikih zaslonih, kot tudi hrambo glasovanj v podatkovni zbirki. Zato boste na svojih sedežih glasovali le z vstavljeno identifikacijsko kartico. V kolikor te kartice nimate, vam predlagam, da si jo do pričetka glasovanja priskrbite. Prav tako prosim, da ves čas seje nosite zaščitno masko.

Obveščam vas tudi, da je zaradi večjega števila vabljenih eno mesto za sejno mizo rezervirano za tiste, ki sedite v ozadju. Če boste želeli besedo, boste to pokazali z dvigom roke in se potem presedete k mizi.

Prehajamo na določitev dnevnega reda seje odbora. S sklicem seje ste prejeli naslednji dnevni red: seznanitev s poročilom o delu varuha odnosov v verigi preskrbe s hrano v letu 2019; pod točko 2. pa so pobude in vprašanja članov odbora. Ker včeraj do 12. ure nisem prejel predlogov za spremembo dnevnega reda, je določen dnevni red seje, kot je bil določen s sklicem.

Prehajamo na obravnavo 1. TOČKE - POROČILO O DELU VARUHA ODNOSOV V VERIGI PRESKRBE S HRANO V LETU 2019, ki ste ga prejeli s sklicem seje. Danes boste na mizo prejeli še predloge sklepov odbora.

K tej točki smo vabili: Igorja Hrovatiča, varuha odnosov v verigi preskrbe s hrano; Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano; Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo – predstavniki so se opravičili; Kmetijsko-gozdarsko zbornico Slovenije; Gospodarsko zbornico Slovenije; Zbornico kmetijskih in živilskih podjetij; Trgovinsko zbornico Slovenije; Sindikat kmetov Slovenije; Zadružno zvezo Slovenije; Obrtno zbornico Slovenije; Javno agencijo Republike Slovenije za varstvo konkurence in pa Zvezo potrošnikov Slovenije. Preden preidemo na razpravo, mi dovolite, da na kratko predstavim razloge za sklic današnje seje. Varuh odnosov v verigi preskrbe s hrano spremlja ravnanja deležnikov v verigi preskrbe s hrano in letno poroča Vladi. Ključna ugotovitev varuhovih poročil v zadnjih letih je, da v praksi težko učinkovito reagira na nepoštene prakse, saj nima večjih pooblastil. Na problematiko nepoštenih praks v verigi preskrbe s hrano je odbor za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano opozoril že večkrat v preteklih mandatih in sprejel tudi številne sklepe, s katerimi je opozoril na neravnovesje moči med posameznimi členi v verigi preskrbe s hrano, nadalje pa tudi na dejstvo, da imajo nekateri členi izrazito prevladujoč položaj na trgu, nekateri členi, predvsem pridelovalci hrane, pa so v izrazito podrejenem položaju.

Odbor je tudi pozval regulatorje trga, da preučijo možne mehanizme za preprečevanje nepoštene prakse v verigi preskrbe s hrano in ukrepajo v skladu s svojimi pristojnostmi. V enem od sklepov je odbor tudi opozoril na nujnost upoštevanja priporočila resolucije evropskega parlamenta iz leta 2019 o neravnovesjih v verigi preskrbe s hrano. Na te in tudi nekatere druge sprejete sklepe odbora vlada oziroma ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano in ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo niso posredovali svojih pojasnil.

Ker je tudi sedanja situacija v zvezi z epidemijo tako v Sloveniji kot v celem svetu načela vprašanje, kakšna je dejansko prehranska varnost in s tem stopnja samooskrbe, sem ocenil, da je smotrno obravnavati letošnje poročilo varuha, ob obravnavi katerega pričakujem jasne odgovore predvsem o vzrokih za neučinkovitost pri odpravi nepoštenih praks, kako jih odpraviti, nadalje o vzrokih nepovezanosti posameznih deležnikov v verigi preskrbe s hrano, o odvisnosti dobaviteljev od posameznega trgovskega sistema, o domnevno nedovoljenih ravnanjih pri zadrugah, ki so pogosto posledica nepoštenih praks kupcev njihovih prehranskih izdelkov.

Na mize ste prejeli tudi predlog za sklepe odbora in bi jih res na kratko predstavil. Imam štiri predloge sklepov.

Prvi predlog se glasi: »Odbor za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano predlaga Vladi, da preuči ali je sistem deljene pristojnosti med varuhom odnosov v verigi preskrbe s hrano in Javno agencijo Republike Slovenije za varstvo konkurence ustrezen oziroma ali bi ga bilo potrebno nadgraditi v smeri večje učinkovitosti sistema.«

Drugi predlog sklepa se glasi: »Odbor poziva vse deležnike h komunikaciji in družbeni odgovornosti ter izvajanju prioritet iz resolucije Naša hrana, podeželje in naravni viri po letu 2021.« Zdaj, ta resolucija, ki jo je državni zbor sprejel januarja 2020, govori o nujnosti krepitve položaja kmeta v verigi preskrbe s hrano, enakopravnem obravnavanju deležnikov in o nujnosti krepitve celotnih agro-živilskih verig, kjer pa želenega premika še vedno ni.

Tretji predlog sklepa se glasi: »Odbor poziva primarne proizvajalce h krepitvi zadružnih načel in poslovnega povezovanja na vseh ravneh in predlaga Zadružni zvezi Slovenije, da odboru v jeseni 2020 predstavi svojo vizijo poslovanja na področju kmetijstva.« Tudi ta sklep dejansko izhaja iz prej omenjene resolucije, ki še posebej izpostavlja pomembnost zadružnega sistema, ki bo krepil aktivnosti povezovanja na drugi ravni in oblikoval organizacije proizvajalcev.

In pa še četrti sklep, ki pa izhaja neposredno iz poročila varuha odnosov: »Odbor predlaga varuhu, da v svojih naslednjih letnih poročilih predstavi tudi konkretne predloge za izboljšanje delovanja tega organa.«

Zdaj, kdor je poročilo prebral, je lahko ugotovil, da varuh izpostavlja kar nekaj področij, kjer so njegova pooblastila premajhna in na nek način ne more učinkovito opravljati naloge, ki mu je dodeljena. Tako da, to so štirje predlogi sklepov. Imam še eno pooblastilo; poslanca Borisa Doblekarja nadomešča poslanka Mojca Škrinjar.

Sedaj bi najprej dal besedo državnemu sekretarju, dr. Podgoršku, kasneje pa še varuhu odnosov.

Dr. Podgoršek, izvolite. Imate besedo.