Govor

Simon Zajc

Hvala za dano besedo. Spoštovane poslanke, poslanci, drugi prisotni.

Dovolite, da podam najprej nekaj splošnih pojasni glede poteka postopkov naročanja nujno potrebne zaščitne opreme, ki so veljali za vse ponudnike, in tudi glede te konkretne pogodbe.

Za izvedbo nabav je Vlada Republike Slovenije dne 14. marca 2020 zadolžila Zavod Republike Slovenije za blagovne rezerve. Nabave je zavod izvajal glede na potrebe, ki sta jih oblikovala Ministrstvo za zdravje in Uprava Republike Slovenije za zaščito in reševanje. Vse postopke naročanja zaščitne opreme je izvajal Zavod Republike Slovenije za blagovne rezerve, in sicer na podlagi Zakona o javnem naročanju. Zaradi izrednih razmer, ki so takrat vladale, je zavod iz razloga skrajne nujnosti izvajal postopek v skladu s 46. členom ZJN-3. gre za postopek s pogajanji brez predhodne objave, ki se lahko uporabi, če zaradi skrajne nujnosti, nastale kot posledica dogodkov, ki jih naročnik ni mogel predvideti, rokov za odprti ali omejeni postopek ali / nerazumljivo/ postopek s pogajanji ni mogoče upoštevati. Okoliščine, s katerimi se utemelji skrajna nujnost, nikakor ne smejo biti take, da bi jih lahko pripisali naročniku. Postopek s pogajanji brez predhodne objave javnim kupcem omogoča, da v najkrajšem možnem času pridobijo blago in storitve, transparentnost pa se zagotavlja s sprotnim objavljanjem vseh naročil in pogodb na portalu javnih naročil.

Predmet sklenjene pogodbe med Zavodom za blagovne rezerve in Hmezadom je bila nabava 22 milijonov troslojnih mask za splošno uporabo po ceni 56 centov za masko, kar skupaj znese 12 milijonov 320 tisoč evrov. Maske so namenjene uporabi v širši populaciji in ne medicinskemu osebju, gre torej za maske za splošno uporabo, za katere ni zahtevan CE certifikat. Ponudbo je pred tem kot ustrezno potrdila tudi medresorska delovna skupina, ki jo je za pregled ponudb ustanovila Vlada. Treba je poudariti, da je bila pogodba sklenjena 3. 4. 2020, torej v obdobju vrhunca epidemije virusa COVID-19. V tem času ni bilo jasno, v katero smer bo potekal razvoj epidemije. Pogodbeni partner je kljub takrat zaostrenim razmeram na svetovnem trgu zaščitnih sredstev že 16. 4. dobavil prvo pošiljko enega milijona mask, 23. 4. pa je dostavil drugi milijon mask. V mesecu maju so med pogodbenima strankama potekala pogajanja, na podlagi katerih so bile dogovorjene spremembe pogodbe, in sicer se je na novo določil rok dobave 1. 6. ter znižala pogodbena vrednost za 800 tisoč evrov, pri čemer se količina ni spreminjala. Konec maja torej ni bila sklenjena nova pogodba, temveč dodatek k osnovni pogodbi. Na podlagi tega dogovora je Hmezad dobavil tudi preostale maske. Več o samem poteku naročanja in kasnejšem poteku dogodkov bo lahko povedal predstavnik zavoda.

Za konec bi se na kratko dotaknil še preverjanja ustreznosti blaga pri prevzemu. Zavod ima podpisano pogodbo oziroma jo je imel s kontrolno hišo Bureau Veritas d.o.o., na osnovi katere sodeluje s hišo Bureau Veritas, ki izvaja nadzor nad kakovostjo in količino dobavljenih zaščitnih sredstev. Bureau Veritas lahko zavrne vsako dobavo zaščitne opreme, v kolikor ne ustreza pogodbenim zahtevam. Ob kontroli pri postopku prevzema kontrolna hiša izda tudi zapisnik o morebitnem ugotovljenem neskladju. Pri tej konkretni dobavi je bilo seveda pri prevzemu potrebno upoštevati tudi dejstvo, da gre za maske za splošno in ne medicinsko uporabo. In če se bo epidemiološka slika še poslabševala, bomo te maske vsi še zelo potrebovali, čeprav si tega scenarija nihče od nas ne želi.

Hvala, gospod predsednik.