Govor

Igor Peček

Spoštovane kolegice, spoštovani kolegi, spoštovani vabljeni gostje, začenjam 20. nujno sejo Komisije za nadzor javnih financ.

Uvodoma mi dovolite dve navodili, in sicer prosim vas, da v skladu z navodili med sejo nosite zaščitne maske in ohranjate razdaljo vsaj 1,5 metra. Danes bomo glasovali z glasovalnimi karticami in prosim, da preverite, če jih imate vsi s seboj.

Do začetka seje nisem prejel opravičil o odsotnosti članic in pa članov komisije. Na seji pa kot nadomesti člani s pooblastilom sodelujejo: gospod Jože Lenart, ki nadomešča poslanca gospoda Braneta Golubovića iz poslanske skupine Lista Marjana Šarca; in pa gospod Jani Prednik, ki nadomešča poslanca gospoda dr. Franc Trčka s poslanske skupine SD.

Prehajamo na določitev dnevnega reda seje. S sklicem seje ste prejeli dnevni red seje komisije z eno točko dnevnega reda. Vaših predlogov za spremembo dnevnega reda v poslovniško določenem roku nisem prejel, zato ostaja takšen dnevni red seje kot je bil poslan s sklicem.

Prehajamo na obravnavo 1. TOČKE DNEVNEGA REDA, TO JE SUMI O SISTEMSKI KORUPCIJI NA PODLAGI NEUSTREZNEGA, NEPREGLEDNEGA TER NEGOSPODARNEGA POSTOPKA NABAVE ZAŠČITNIH MASK MED ZAVODOM REPUBLIKE SLOVENIJE ZA BLAGOVNE REZERVE IN PODJETJEM HMEZAD TMT D.O.O. Gradivo za to točko - zahteva poslanskih skupin LMŠ, SD in Levica – je bilo objavljeno na spletnih straneh Državnega zbora s sklicem seje komisije.

Na sejo so bili s sklicem k tej točki vabljeni: Robert Pavšič v imenu predlagateljev zahteve; gospod Zdravko Počivalšek, minister za gospodarski razvoj in tehnologijo, namesto njega sodeluje na seji državni sekretar gospod Simon Zajc; mag. Matej Tonin, minister za obrambo; mag. Andrej Šircelj, minister za finance, ki se je opravičil; Tomi Rumpf, vršilec dolžnosti direktorja Zavoda Republike Slovenije za blagovne rezerve; Anton Zakrajšek, nekdanji direktor Zavoda Republike Slovenije za blagovne rezerve, ki se je opravičil; Ivan Gale, uslužbenec Zavoda Republike Slovenije za blagovne rezerve; Domen Prešeren, direktor podjetja Hmezad TMT d.o.o.; Marko Bitenc, direktor podjetja Geneplanet d.o.o.; Mitja Terče, nekdanji vodja projektne skupine za koordinacijo in izvedbo nabav zaščitnih sredstev in opreme, ki se je prav tako opravičil; Uprava za zaščito in reševanje; ter Javna agencija Republike Slovenije za zdravila in medicinske pripomočke.

Vse prisotne še enkrat prav lepo pozdravljam in vas prosim, da se ob prijavi za razpravo in pa vklopu mikrofona predstavite z imenom in funkcijo zaradi ustreznega zapisa magnetograma.

Predlagam, da razpravo opravimo tako, da najprej predstavnik predlagateljev zahteve za sklic nujne seje dodatno obrazloži zahtevek za sklic. Nato bodo besedo dobili predstavniki vabljenih, potem pa bomo prešli na razpravo članic in članov komisije.

Kot rečeno, najprej besedo dajem gospodu Robertu Pavšiču.

Izvolite.