Govor

Vladimir Čeligoj

Hvala lepa gospod predsednik za besedo.

Moje ime je Vladimir Čeligoj, Ministrstvo za kmetijstvo Republike Slovenije.

Jaz bi samo nekaj poudarkov dal glede slovenskih zamejskih kmetijskih organizacij v vseh štirih državah. Konkretno kar zadeva Italije, tukaj imamo Deželno kmečko zvezo Trst, ki ima pomembno vlogo glede svetovalnega dela. Za razliko od Slovenije in pa Avstrije, Italija nima svetovalne službe in prav to svetovalno delo opravlja Deželna kmečka zveza Trst. Pa morda še en poudarek glede zamejstva v Italiji; pomen teritorija, pomen ohranjanja zemlje je deželna kmečka zveza eden tistih branikov, ki se najbolj bori za ohranjanje zemlje, kajti kmet brez zemlje je tako kot narod brez države. Če pogledamo kaj je v Avstriji, imamo tam Skupnost južnokoroških kmetic in kmetov, v sklopu njih pa je tudi kmečka izobraževalna skupnost kot izvajalska organizacija, ki skrbi za izobraževanje tamkajšnjih slovenskih kmetov.

Naj povem tudi to, da je v sklopu te organizacije Skupnost južnokoroških kmetic in kmetov okrog šesto članov po celotni južni Koroški od Podjune pa do Zile. In če gremo na Madžarsko; tu na področju kmetijstva pomembno vlogo odigrava Razvojna agencija slovenska krajina. Morda bo pozneje bivša predsednica, sedanja predsednica Zveze Slovencev na Madžarskem kaj več povedala. Vendar v sklopu te agencije in pa v okviru Slovenske vzorčne kmetije, ki smo jo skupno z uradom za Slovence v zamejstvu in po svetu postavili leta 2015, sta tukaj bom rekel pomen predvsem v smislu povezovanja tamkajšnjih ne samo kmetov, ampak tudi ostalega slovenskega življa in pa mladine.

In če gremo še za kratek hip na Hrvaško, v Gorski Kotar, tu imamo kmetijsko izobraževalno skupnost. Tukaj imamo precej programov, ki jih izvajamo preko Kmetijskega zavoda Ljubljana, v smislu delavnic, potem predavanj in skratka strokovnega svetovanja. Vse štiri organizacije imamo pa povezane v koordinacijo AGRA-SLOMAK, ki s svojim letnim programom skuša in tudi dosega bom rekel dobre povezovalne rezultate, tako kot so navedeni v poročilu in jih ne bi našteval.

Hvala lepa.