Govor

Helena Jaklitsch

Spoštovani predsednik, hvala za besedo.

Preden preidem h kratki predstavitvi poročila o realizaciji načrtovanih dejavnostih in pa sredstvih za Slovence izven meja, ki jih je Republika Slovenija namenila letu 2019, bi vseeno to izkoristila, če mi dovolite priložnost, da bi še enkrat izrazila zadovoljstvo, da je prvič v zgodovini samostojne Hrvaške v hrvaški sabor bila izvoljena tudi predstavnica slovenske narodne manjšine, gospa Barbara Antolić Vupara. Tega smo bili zelo veseli. Gospa je namreč aktivna članica slovenske narodne skupnosti na Hrvaškem, tako da smo prepričani, da bo tudi njen glas tam lahko glas vseh naših rojakov, ki živijo na Hrvaškem. Tako da zdaj pa k samem poročilu.

Na sami podlagi sklepa Komisije Državnega zbora Republike Slovenije za odnose Slovencev v zamejstvu in po svetu, je Vlada Republike Slovenije oziroma urad že drugič pripravil celovito poročilo o izvedeni dejavnostih in pa o višini sredstev, finančnih sredstev, ki jih je Slovenija v preteklem letu, torej v letu 2019 namenila za organizacije in pa dejavnosti Slovencev izven Republike Slovenije. Slovenija je namreč, saj to je že z ustavo zavezala, da bo skrbela in ščitila svoje skupnosti, ki delujejo izven naših meja in na podlagi te zaveze izvaja tudi aktivnosti in pa finančno podporo v vseh teh letih. V skladu z Zakonom o odnosih Republike Slovenije s Slovenci zunaj njenih meja je urad tisti, ki je osrednji nosilec ali koordinator znotraj Slovenije v tej skrbi, medtem ko tudi posamezni resorji oziroma ministrstva v okviru svojih delovnih področij vzpostavljajo stike, skrbijo za stike in tudi razvijajo sodelovanje z organizacijami naših rojakov. V samem poročilu so navedene dejavnosti in pa sredstva, ki jih je vlada oziroma Republika Slovenija v lanskem letu namenila za dejavnosti povezane z našimi rojaki. Poleg urada so notri se pravi tudi ostala sedem ministrstev, ki so aktivno vključene v to sodelovanje.

Glavna področja, kamor namenjamo največ podpore bi lahko rekli, oziroma tudi največji fokus sodelovanja z našimi skupnostmi, se zagotovo nanaša na področje kulture, jezika, izobraževanja, gospodarstva, športa in vprašanja mladih in pa tudi zagotovitev oziroma dvig ravni zaščite pravic naših teh slovenskih narodnih skupnosti.

Sredstva, ki so bila v lanskem letu namenjena v skupnem seštevku za dejavnosti, je malo manj, nekaj manj kot 11 milijonov evrov, od tega jih je urad namenil 6,5 milijonov za zamejstvo in pa za sam svet 3 milijone, če zdaj malo zaokrožujem, 3 milijone 400 tisoč. Urad svoja sredstva, večino sredstev razdeljuje preko javnih razpisov in je to ta oblika finančne podpore, ki jo daje našim rojakom. Podpora projektov seveda osrednje mesto namenjamo jeziku. Namreč ravno jezik, ohranjanje slovenščine, slovenskega jezika je vedno bolj v središču tako zavedanja naših rojakov, oziroma slovenskih narodnih skupnosti v vseh štirih državah in sicer v podpori iskanja možnosti podpore in tega, možnosti se pravi od jasli pa do mature, da bi imele možnost se učit v dvojezičnih šolah oziroma se učiti tudi v tem sistemskem, v tem kot sistem slovenščino. Pri čemer se seveda zavedamo, da ima vsaka država, sosednja država tudi posebne in določene posebnosti. Potem je tu sredstva, ki jih namenja tudi urad namenjeno za področje investicij v infrastrukturo zamejskih društev in organizacij, kjer je to pač mogoče in kolikor to sredstva dopuščajo. Posebna skrb je namenjena arhivski dejavnosti. Zavedamo se, da je arhivsko gradivo, ki je nastajalo skozi desetletja v posameznih, tako v zamejstvu, kot tudi po svetu dragocena kulturna, če tako rečemo dediščina tudi vseh nas, tako da je ta skrb še posebej v središču. To je, potem urad namenja tudi sredstva oziroma pozornosti in stike tudi na področju gospodarstva, kjer je povezan z različnimi gospodarskimi subjekti naših rojakov in pa seveda v sodelovanju z Ministrstvom za gospodarstvo.

Prav tako je ravno na tem področju so pomembna evropska sredstva, kjer skupaj skušamo zagotavljat tisto pomoč financiranju lastnega deleža, ki pomaga, da lahko rojaki sodelujejo in se prijavljajo na take razpise. Potem posebno področje tudi kamor je nam usmerjena pozornost urada so tudi mladi. Ravno o tem, če sem prej omenila jezik, seveda so tudi njihovo povezovanje, vključevanje njihovih aktivnosti in pa posebej poudarkom vključevanja mladih v te slovenske zamejske strukture, zato, da lahko postajajo suveren vodstven kader tudi znotraj slovenskih skupnosti. Urad je bil tudi aktiven na področju športnih aktivnosti, se pravi tudi tu smo ne le finančno, ampak seveda v vseh teh projektih tudi vključeni v tudi na drugačen način, da smo prisotni zraven, da nudimo tudi strokovno podporo in pa tudi bi rekla po vseh pogledih podpor tudi z nasveti, če je to potrebno.

Tako da mislim, da je to na kratko bi, da ne bomo predolgi. Ostalo bolj izčrpno poročilo o aktivnostih urada je pa potem v tem poročilu, ki kot ste že omenili objavljeno tudi na spletni strani Državnega zbora.

Hvala.