Govor

Dušan Šiško

Spoštovani članice in člani komisije, ministrica ter ostali prisotni. Lepo vas pozdravljam!

Pričenjamo 12. sejo Komisije za odnose s Slovenci v zamejstvu in po svetu. Ob začetku seje bi vas vljudno prosil, da glede na zdravstvena napotila tekom celotne seje vzdržujete in spoštujete predpisano medsebojno razdaljo ter nosite zaščitno masko. Vljudno vas prosim, da preverite tudi ali imate s seboj prenosne in certifikacijske kartice za morebitno glasovanje. Če je nimate, bomo pač že poskrbeli ob glasovanju, da jo boste pridobili. Obveščam vas, da so zadržani in se seje ne morejo udeležiti naslednje članice oziroma člani komisije: Violeta Tomić in Felice Žiža. Na seji kot nadomestni člani oziroma članice komisije s pooblastilom sodeluje Nik Prebil namesto Igorja Pečka. Glede na to, da je seznam vabljenih obširen, ga na tem mestu ne bi prebiral, saj je razviden s sklica same seje. Svojo udeležbo je opravičila mag. Susanne Weitlaner, predsednica kulturnega društva Člen 7 za Avstrijsko Štajersko – Pavlova hiša. Udeležbo je opravičil tudi Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo.

Prehajamo na določitev dnevnega reda seje komisije. S sklicem seje ste prejeli dnevni red. Ker v poslovniškem roku nisem prejel predlogov za njegovo spremembo, je določen takšen dnevni red seje, kot ste ga prejeli s sklicem.

Prehajamo na 1. TOČKO DNEVNEGA REDA – SEZNANITEV S POROČILOM VLADE REPUBLIKE SLOVENIJE O REALIZACIJI NAČRTOVANIH DEJAVNOSTIH IN SREDSTVIH ZA SLOVENCE IZVEN MEJA REPUBLIKE SLOVENIJE V LETU 2019.

Gradivo z dne 18. 6. 2020, ki ga je pripravila Vlada Republike Slovenije na podlagi sklepa, sprejetega na prvem v nadaljevanju druge seje komisije z dne 21. 3. 2019, je objavljeno na spletnih straneh Državnega zbora s sklicem. Za predstavitev obravnavanega gradiva dajem najprej ministrici pristojni za odnose s Slovenci v zamejstvu in po svetu, dr. Heleni Jaklitsch.

Ministrica, izvolite beseda je vaša.