Govor

Helena Valas

Najlepša hvala, gospa predsednica. Lep pozdrav vsem poslancem in ostalim prisotnim. Najprej bi opravičila odsotnost državne sekretarke Ribičeve zaradi drugih nujnih obveznosti se žal te seje ni mogla udeležiti. Kot povedano, je moje ime Helena Valas in sem vodja sektorja za enake možnosti.

Zdaj bi se pa kar dotaknila poročila. in sicer poročilo o izvajanju Resolucije o Nacionalnem programu za enake možnosti žensk in moških je pripravljeno v skladu s 17. členom Zakona o enakih možnostih žensk in moških. V poročilu so navedeni ukrepi in aktivnosti, ki so jih izvedla ministrstva in vladne službe skladno s periodičnim načrtom za leto 2018 in 2019. Skupno je bilo izvedenih 61 aktivnosti in za 33 ukrepov na osmih področjih, ki so opredeljene v nacionalnem programu. Ne bom vam navajala vseh ukrepov, izpostavila bi samo najpomembnejše.

In sicer na področju trga dela je bil poudarek na spodbujanju ženskega podjetništva. Izvedena so bila brezplačna usposabljanja z namenom pridobitve znanj, potrebnih za uspešen vstop na podjetniško pot. Udeleženke, ki so uspešno zaključile usposabljanje, so lahko pridobile subvencijo za samozaposlitev. Na področju varovanja in krepitve zdravja žensk in moških je bil poudarek predvsem na izvajanju preventivnih programov SVIT, ZORA in DORA. Izvajal se je tudi program Pomoč ranljivim skupinam nosečnic in mater ter pilotno / nerazumljivo/ ciljne skupine nosečnic 6 tednov po porodu za poporodno depresijo, anksioznost, zlorabo psihotropnih snovi in nasilja. Velik poudarek je bil dan zmanjševanju pojavnosti spolnega nasilja in nadlegovanja žensk in deklet. Izvedene so bile raziskave o razširjenosti in prepoznavanju spletnega nadlegovanja med mladimi v Republiki Sloveniji, usposabljanje in pripravljen priročnih za zaposlene v policiji in pravosodju ter delavnice in priprava učnega načrta za mlade in šolsko osebje o spletnem nasilju in nadlegovanju.

Izvedena je bila tudi medijska kampanja za večjo ozaveščenost in krepitev znanja za odpravo stereotipov ter spreminjanja odnosa do spletnega nasilja. Na področju socialne vključenosti so se izvajale aktivnosti za večjo vlogo žensk in aktivno vključevanje prikrajšanih skupin žensk v okviru kratih programov socialne aktivacije. Izveden je bil javni razpis za sofinanciranje socialnovarstvenih programov, v okviru večnamenskih romskih centrov pa so potekale različne delavnice in predavanja. Izvedena je bila tudi raziskava ter organizirana mednarodna konferenca o položaju kmečkih žensk. Z namenom odpravljanja spolnih stereotipov je bila izvedena dvodnevna mednarodna konferenca za pedagoški kader, na kateri so se udeleženci in udeleženke seznanili s tematiko in primeri dobrih praks v tujini in doma. Za večjo ozaveščenost različnih ciljnih skupin o spolno občutljivi rabi jezika pa so bile izdane smernice za spolno občutljivo rabo jezika.

V letih 2018 in 2019 je bila Republika Slovenija zelo aktivna tudi v prizadevanju za enakost spolov in večjo vlogo žensk na mednarodni ravni, vključno z organizacijo dogodkov in dajanjem pobud. Prizadevala si je tudi za večjo vlogo žensk pri zagotavljanju mednarodnega miru in varnosti ter zaščiti žensk v konfliktnih situacijah.

In če na kratko zaključim, temeljni namen nacionalnega programa je izboljšanje položaja žensk oziroma zagotavljanja trajnostnega razvoja enakosti spolov z vključitvijo vidika enakosti spolov na vseh ključnih, v nacionalnem programu opredeljenih področjih. Naše drugo poročilo kaže, da se vidik spola vključuje v resorne politike. Na nekaterih področjih bolj, na drugih manj. Izvedene aktivnosti so večinoma potekale v okviru obstoječih programov, le, da je bila pozornost usmerjena v zmanjševanje vrzeli med spoloma in uresničevanje enakosti spolov. Za izvedbo teh aktivnosti tudi niso bila potrebna dodatna finančna sredstva. Udejanjanje enakosti spolov je proces, ki zahteva neprestano spodbujanje in preverjanje. Izvajanje nacionalnega programa za enake možnosti žensk in moških na podlagi dvoletnih periodičnih načrtov je pristop, ki nam postavi ogledalo, kaj smo že storili in kaj še moramo.

Najlepša hvala za vašo pozornost. Če imate še kakšna vprašanja.