Govor

Obveščam vas, da se bo seja začela ob 15.30 minut.

Hvala.

Dober dan in lepo pozdravljeni. Najprej lepo pozdravljam vse članice in člane Odbora za delo, družino, socialne zadeve in invalide. Lepo pozdravljam vabljene na današnjo sejo in ostale prisotne.

Začenjam 41. nujno sejo Odbora za delo, družino, socialne zadeve in invalide. Obveščam vas, do so zadržani in se seje ne morejo udeležiti gospod Marko Koprivc se nam je opravičil. Na seji kot nadomestni člani in članice odbora s pooblastili pa sodelujejo namesto gospe Andreje Zabret je z nami gospa Lidija Divjak Mirnik, ki jo lepo pozdravljam in ji želim dobro delo na našem odboru. Namesto gospe Lidije Ivanuša je z nami gospa nada Brinovšek, ki ji prav tako želim dobro delo na našem odboru in jo lepo pozdravljam. Ker v poslovniškem roku nisem prejela predlogov za spremembo dnevnega reda, ugotavljam, da je določen dnevni red seje kot ste ga sprejeli s sklicem. Dnevni red seje pa je naslednji: predlog Zakona o interventnih ukrepih za pripravo na drugi val covid-19 in sicer po nujnem postopku. Preden začnemo z obravnavo predloga zakona, bi vas želela opozoriti, da smo z 29. junijem na sejah delovnih teles pričeli z novim načinom glasovanja in sicer v sejnih sobah, kjer so vgrajene glasovalne naprave. Nov način glasovanja bo omogočil takojšen izpis poimenskih rezultatov glasovanj na velikih zaslonih in tudi hrambo glasovanj v podatkovni zbirki v računalniškem okolju Lotus Notes, zato bodo poslanke in poslanci na sejah delovnih teles, ki bodo potekale v veliki in mali dvorani na Šubičevi, v obeh dvoranah na Tomšičevi in v sejnih sobah 212 in 209 na svojih sedežih lahko glasovali le z vstavljeno identifikacijsko kartico. Brez vstavljene kartice torej glasovanje ne bo mogoče. Glede na to, da imamo veliko amandmajev, vas torej prosim in pa veliko glasovanj, da res ste pozorni in imate te kartice vstavljene. Sicer pa smo bili o vsem tem že obveščeni s posebnim dopisom z dne 19. 6. 2020.

Prehajamo torej na 1. točko dnevnega reda. Še prej naj povem, da gospoda Primoža Siterja nadomešča gospa Nataša Sukič, ki jo tudi lepo pozdravljam na našem odboru in ji želim dobro delo.

Prehajamo torej na 1. IN EDINO TOČKO DNEVNEGA REDA – PREDLOG ZAKONA O INTERVENTNIH UKREPIH ZA PRIPRAVO NA DRUGI VAL COVID-19.

Gradivo je bilo objavljeno na spletnih straneh Državnega zbora in sicer ste prejeli predlog zakona, mnenje Zakonodajno pravne službe, mnenje komisije Državnega sveta za socialno varstvo, delo, zdravstvo in invalide, pripombe in stališče Obrtno podjetniške zbornice Slovenije, pripombe Obrtno podjetniške zbornice Slovenije in Združenja delodajalcev, obrti in podjetnikov Slovenije, mnenje informacijskega pooblaščenca, predloge Študentske organizacije Slovenije, predloge Trgovinske zbornice Slovenje, mnenje Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije, mnenje Odvetniške zbornice Slovenije. Naj povem, da so med tem časom tudi vloženi amandmaji in pregled amandmajev trenutno strokovne službe pripravljajo, tako da jih boste na mize dobili takoj, ko bo pregled pripravljen, sicer pa amandmaji so vloženi in seveda jih imate tudi na elektronski pošti oziroma v Lotus Notesu. Na sejo smo vabili Vlado Republike Slovenije, še posebej pa Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti kot nosilca oziroma predlagatelja zakona, z nami sta tako državna sekretarka kot minister za delo, družino, socialne zadeve in invalide in vaju oba lepo pozdravljam. Z nami je tudi državna sekretarka na Ministrstvu za zdravje, ki jo tudi lepo pozdravljam. Vabili smo Zakonodajno pravno službo in pa Državni svet. Kolegij predsednika Državnega zbora je na 72. seji, ki je potekala 1. julija 2020 odločil, da se predlog zakona obravnava po nujnem postopku, zato ga bo odbor obravnaval na podlagi 126. in 134. člena poslovnika. Preden pa začnem z drugo obravnavo predloga zakona, v kateri bomo opravili razpravo in glasovanje o posameznih členih predloga zakona, to je vse v skladu s poslovnikom po 126. členu, pa mislim, da je postopkovno želel gospod Kordiš. Torej dajem vam besedo, ravnajte oziroma dajte se ravnati po 69. členu poslovnika, ki govori o tem, da je postopkovno vprašanje, vprašanje, ki se nanaša izključno na uporabo poslovnika.

Izvolite gospod Kordiš.