Govor

Luka Mesec

Prosim, hvala.

Zdaj te katastrofične napovedi smo poslušali že na Državnem svetu. Mislim, da poročilo tudi ni bilo zares korektno, ker niso bili vsi državni svetniki, ampak so bili proti v prvi vrsti predstavniki trgovinske zbornice in kapitala, medtem ko je bila sindikalna stran naklonjena zakonu, kar lahko vidite tudi iz številnih sporočil podpore, ki smo jih dobili predse. Podpirajo ta zakon ne samo sindikati delavcev trgovine, pač pa tudi sindikati javnega sektorja, sindikati gasilstva, sindikati gostinstva, sindikati turizma, sindikati industrije in tako dalje. Skratka na delavski strani obstaja praktično plebiscitarna podpora temu zakonu.

Drugič. Ko govorimo o katastrofičnih napovedih, je treba vedeti troje. Prvo je, da je trgovinska dejavnost ena izmed najbolj profitabilnih v Sloveniji. Redkokatera dejavnost dosega dvomestne številke donosnosti, v trgovini marsikatero podjetje to dosega. Lani so trgovine v Sloveniji kumulativno ustvarile kar eno milijardo evrov dobička pred davki in ta dobiček iz leta v leto narašča - saj zato se nenazadnje v Sloveniji znova in znova odpirajo novi trgovski centri, nazadnje Aleja na Celovški cesti, mislim, da ste jo že vsi videli, v Ljubljani, ki je neke vrste nov BTC. To je visoko-profitabilna dejavnost, sicer pač tega ne bi odpirali, investitorji nebi investirali vanjo. Skratka mislim, da ni popolnoma nobenih razlogov za bojazen glede prihodnosti slovenske trgovinske dejavnosti in da so tudi te napovedi glede odpuščanj in tako naprej več ali manj izvite iz trte.

Prvič, da se bo kupna moč odlila v tujino. Taka izjava je ustvarjena na pričakovanju, da ljudje tako nujno potrebujejo nakupovanje ob nedeljah, da če bodo trgovine ob nedeljah zaprte, se bodo pa zapeljali v Italijo, da bodo tam nakupovali. Mislim, da lahko na prste ene roke preštejete ljudi, kise bodo, ne vem, iz Maribora ali pa iz kakšnega drugega dela Slovenija zapeljali v Italijo, da bi tam opravili nakupe. Tisti, ki že nakupujejo v Italiji, pa več ali manj prihajajo iz obmejnih območij na primorskem, ki pa že zdaj občasno gredo, kot rečejo na primorskem, v »špezo« čez mejo. In ta navada se ne bo prav nič spremenila, kvečjemu jaz poznam nekaj mest po Sloveniji, se je zgodilo v preteklih letih to, da ljudje namesto da hodijo na kavo v mestna središča, gredo pač na kavo v shopping center. Zdaj, če bo shopping center zaprt, bomo pa mogoče pač dobili revitalizirano kakšno mestno središče, bo pa to bolj zaživelo.

Tako, da jaz ne vidim tukaj popolnoma nobene bojazni. Dodal bi pa še to: tiste dejavnosti trgovine, kjer se je dejansko zmanjšala prodaja med koronavirusom, na kar se sklicuje predsednica trgovinske zbornice, nimajo veliko veze z zaprtjem trgovin ob nedeljah, namreč najbolj se je zmanjšala prodaja avtomobilov, za 80%. Popolnoma irelevantno ali je trgovina z avtomobili ob nedeljah odprta ali ne. Ljudje avtomobilov niso kupovali iz drugih razlogov. Med tem pa, ko se je trgovina z živili po mojih podatkih povečala v tem obdobju celo za 2,3 % čeprav so bile trgovine ob nedeljah zaprte, kar pomeni, da ljudje ne bodo ob nedeljah lačni, če ne bodo ob nedeljah imeli trgovine, ampak bodo enostavno tisto, kar potrebujejo, nakupili dan prej. Mislim, da je to neka minimalna prilagoditev, ki jo je zmožen pa res vsak.

Tako, da pod črto, te napovedi, mislim, da jih je treba jemati z zrnom soli. Še enkrat pa poudarjam, da imejte pred sabo delavke in delavce, ki morajo delati ob nedeljah. In zdi se mi naravnost neokusno, gospa Lah, da vi govorite o tem, kako bodo delavci izgubili dodatek za delo. Naj zdajle za mano povedo sami, koliko jim je do tega dodatka ob nedeljah. V teh mnenjih, ki ste jih dobili, v pismih, če bi jih brali, bi videli, ali pa v anketah, ki so jih konec koncev delali tako sindikati kot delodajalci, so se zaposleni zelo jasno izrazili, kaj si mislijo o dodatkih, ki jim uničujejo prosti čas, družinsko življenje in kakovost življenja nasploh.