Govor

Helena Rus

Hvala za besedo.

Naša služba je podala na predlog zakona pisno mnenje, ki ga nebi v celoti povzemala.

V mnenju smo izpostavili, da bi bilo treba interese potrošnikov dodatno utemeljiti in pojasniti ali bodo njihovi interesi po preskrbi zadovoljivo uresničeni glede na to, da je od referenduma leta 2003 preteklo že kar nekaj let. Prav tako bi bilo treba z vidika morebitne arbitrarnosti dodatno utemeljiti, na podlagi katerih podatkov predlagatelj ugotavlja, da ni prišlo do bistvenih sprememb glede na velikost prodajalen na posebnih lokacijah glede na leto 2005. Menimo pa tudi, da bi bilo treba zaradi pravne varnosti določiti prehodno obdobje in tako omogočiti trgovcem dovolj časa za prilagoditev svojega poslovanja.

Zdaj se bi pa še na kratko opredelila do vloženih amandmajev, kjer imamo z vidika pristojnosti naše službe pripombe oziroma pomisleke.

Glede amandmaja Poslanske skupine SMC in SDS bi zvezi s četrtim odstavkom, ki določa izjeme za prodajalne na posebnih lokacijah, opozorila, da je Ustavno sodišče v odločbi iz leta 2005 zapisalo, da je omejitev prodajne površine na posebnih lokacijah nujna ne le zaradi preprečevanja zlorab, ampak tudi zaradi zagotavljanja načela enakosti. Potem glede šestega odstavka, ki določa izjemo za prodajalne s površino do 200 kvadratov, bi bilo po našem mnenju potrebno dodatno utemeljiti z vidika načela enakosti in pa prav tako z vidika morebitne arbitrarnosti dodatno utemeljiti 200 kvadratnih metrov. V zvezi z sedmim odstavkom, kjer se določa, da se vozne površine na bencinskih servisih ne vštevajo v prodajni prostor, bi bilo treba pojasniti, zakaj se to določa, glede na to, da velikost prodajaln na posebnih lokacijah na bencinskih servisih ni omejena.

Glede amandmaja Poslanske skupine Slovenske nacionalne stranke pa glede v prvi alineji četrtega odstavka ugotavljamo, da se odprtje prodajaln na bencinskih servisih, ki niso na avtocestah in hitrih cestah, da je vezano na neko negotovo dejstvo in položaj v zakonu ni dovolj jasen. Prav tako pa bi bilo treba z vidika morebitne arbitrarnosti pojasniti oziroma dodatno utemeljiti posamezne pojme, na primer 500 kvadratnih metrov površine, 1,5 kilometra oddaljenosti od centra mesta.

To je zaenkrat to. Hvala.