Govor

Violeta Tomić

Spoštovane kolegice, spoštovani kolegi, spoštovani vsi vabljeni. Prav lepo vas pozdravljam.

Pričenjam 22. nujno sejo Odbora za kulturo.

Obveščam vas, da je zadržan in se danes seje ne more udeležiti Zmago Jelinčič Plemeniti. Nadomestne člane in članice odbora s pooblastili, imamo: poslanca Marka Koprivca pooblašča Matjaž Nemec, da ga nadomešča na tej seji, Franc Trček pa bo nadomeščal Sama Bevka.

S sklicem seje ste prejeli dnevni red seje odbora in to je točka Napovedane spremembe Zakona o Radioteleviziji Slovenija. Ker v poslovniškem roku nisem prejela predlogov v zvezi z dnevnim redom, je določen takšen dnevni red, kot ste ga prejeli s sklicem seje.

Preden pa začnemo z obravnavo zahteve bi vas želela opozoriti, da smo z 29. junijem na sejah delovnih teles pričeli z novim načinom glasovanja, ki omogoča takojšen izpis poimenskih rezultatov glasovanj na velikih zaslonih in tudi hrambo glasovanj v podatkovni zbirki v računalniškem okolju Lotus Notes. Zato bodo poslanke in poslanci na sejah delovnih teles, ki bodo potekale v veliki in mali dvorani na Šubičevi, v obeh dvoranah na Tomšičevi in v sejnih sobah 212 in 209 na svojih sedežih lahko glasovali le z vstavljeno identifikacijsko kartico. Zato prosim kolegice in kolege, če jih slučajno nimate ali ste jih pozabili, da si jih priskrbite. Brez vstavljene kartice glasovanje ne bo mogoče. Prosim tudi vse nadomestne poslanke in poslance, da imate na seji odbora omenjene kartice. Prehajamo na 1. in edino točko dnevnega reda… Dobila sem še nekaj pooblastil: Jani Möderndorfer bo nadomeščal poslanca Aljaža Kovačiča in Nataša Sukič nadomešča poslanca Primoža Siterja.

Zdaj pa prehajamo na 1. TOČKO DNEVNEGA REDA – to je zahteva poslanskih skupin SAB, LMŠ, SD in Levica za sklic nujne seje odbora z dne 7. 7. 2020, ki je objavljena na spletnih straneh Državnega zbora.

Vabljenih ne bom brala še enkrat, kajti dobili ste jih s sklicem. Dodatno vabljeni so bili še Sindikat kulturnih in umetniških ustvarjalcev RTV; Koordinacija novinarskih sindikatov RTV; Sindikat delavcev Radiodifuzije Slovenije; Špela Stare, generalna sekretarka Društva novinarjev Slovenije; Brankica Petković, predstavnica zainteresirane javnosti in dr. Borut Rončević, namestnik predsednika Nadzornega Sveta RTV Slovenija.

V imenu predlagateljev zahteve dajem… Postopkovno prosim kolegica Jeraj.