Govor

Lidija Divjak Mirnik

Hvala lepa, podpredsednik, za besedo.

Lep pozdrav, spoštovani podpredsednik, ostale kolegice in kolegi!

Franjo vedno tako lepe uvode naredi, to mi je zelo všeč, no, ker stvari prebere. Sama sem se z revizijami Računskega sodišča srečevala kot mestna svetnica v Mestni občini Maribor dvanajst let. Moram priznati, da sem se dostikrat držala za glavo, ko sem to brala, pa ne zaradi vaših poročil, ampak zaradi potez tistih gospodov, ki so si jih v Mariboru izvolili za župane; ampak to je naš problem tam v tistem delu. Res pa je, da če ne bi bilo vas z vašimi revizijami, bi ti gospodje še kakšno večjo neumnost naredili, kot so jo; govorim pa o gospodih, ker smo pač imeli samo gospode.

Kaj se mi zdi pomembno pri tem poročilu, ki ga danes obravnavamo. Predvsem to, da ste organ, ki se mu zaupa. Mene tudi veseli, da vas še niso omenjali, pa ne bom rekla, da vas ne bodo, zato ker danes je pač očitno edino merilo to, da si naš, ker strokovnost pač nič več ne velja, žal, pri tej Vladi. Zato jaz upam, no, da vas pustijo na tej funkciji, na kateri ste, ker, kar se mene tiče, jo opravljate profesionalno, in to je tudi edino merilo. To se kaže tudi v tem, da tudi z nekim mednarodnim sodelovanjem, tudi z vizijo, ki jo imate, kar se tiče izobraževanja kadrov, želite slediti profesionalnosti, in to je tudi edino prav, zato vam za to lahko samo čestitam. Tudi za to, kar ste rekli, da znotraj institucije uspete izobraziti ljudi in jim na ta način dati dovolj strokovnega znanja, ki ga nedvomno potrebujejo pri svojem zelo zahtevnem delu.

To, da 92 % vašega budžeta daste za plače in prispevke, je problematično. Niste edini organ ali javni zavod v Sloveniji, kar velika večina je takšnih, in to ni prav, zato ker v Sloveniji očitno pozabljamo, da samo razvoj je tisti, ki nas bo nekam pripeljal. Zato bi bilo smiselno, da tudi v novem proračunu oziroma rebalansu novega proračuna, ki ga bomo za leto 2021 delali, teh 6 milijonov verjetno povečamo še za nekaj. Ampak, ja, škarje in platno ima v tem trenutku v rokah Vlada.

Kar je pa zelo, zelo problematično, kar ste povedali, sta pa ti dve težavi, se pravi, nesodelovanje Banke Slovenije oziroma Evropske centralne banke pri revizijah bančnega sistema. Kar pa je še bolj problematično in popolnoma nesprejemljivo, pa je nesodelovanje MGRT in ministra Počivalška pri teh njegovih znamenitih nabavah zaščitne opreme. Veste, da smo v opoziciji interpelirali ministra Počivalška. Vlada je iz petnih žil sestavljala, pisala tisto poročilo, ki nam ga je dala na mizo, v katerem se je izkazalo, da je Vlada reševala življenja - mi v Listi Marjana Šarca trdimo, da je reševala svoje denarnice – in da je za vse kriv Marjan Šarec; to je taka, zelo hitra ocena tistega poročila, ki je bilo v DZ obravnavan. Zato me zanima, ali tu predvidevate oziroma kakšne poteze boste povlekli, da boste do dokumentacije prišli, ker če ne, je to zelo, zelo zaskrbljujoče in bomo verjetno morali narediti v Državnem zboru še kaj drugega.

Hvala lepa.