Govor

Rajko Fajt

(Rajko Fajt, predsednik Komisije za državno ureditev.) Spoštovani gospod predsednik, hvala za besedo.

Spoštovane in spoštovani, lepo pozdravljeni!

Komisija Državnega sveta za državno ureditev je predlog zakona obravnavala na seji 26. 8. 2020. Na podlagi pojasnil tako s strani predlagatelja kot s strani predstavnikov Vlade se je izoblikovalo večinsko mnenje, da se predloga zakona ne podpre. Na eni strani je bilo izpostavljeno, da je glede na problematiko nujno začeti postopke urejanja tega vprašanja in da je razumljivo, da je na začetku zakonodajnega postopka odprtih še veliko vprašanj, ki se lahko s sodelovanjem vseh strani uspešno uredijo. Člani komisije so prav tako poudarili, da Vlada predloga zakona ne podpira, ker meni, da je treba področje urediti celovito in natančno, in s tem stališčem se je nato strinjala večina članov komisije.

Komisija se je strinjala, da je treba področje pojavljanja različnih vaških straž in vard po Sloveniji urediti, saj njihovo pojavljanje na terenu med občani sproža nelagodje. Na komisiji so v razpravi sodelovali tudi predstavniki slovenske štajerske varde, ki so sicer izrazili nestrinjanje s tem, da niso povabljeni k razpravi o zakonodaji, ki se nanaša nanje.

Glede na različna stališča glede reševanja posameznih vprašanj v predlogu zakona predlagatelja in predstavnika Vlade je komisija pozvala k čimprejšnji celoviti rešitvi problematike in pozdravila napoved predstavnika Vlade, da bi bil lahko nov vladni predlog zakona v parlamentarni proceduri že pred koncem leta.

Hvala lepa.