Govor

Spoštovane kolegice poslanke in kolegi poslanci, vsi vabljeni, vsi prisotni lepo pozdravljeni na to četrtkovo jutro. Kot rečeno, imamo danes sejo Odbora za zdravstvo, in sicer 9. redno sejo odbora.

Obveščam vas, da so zadržani in se seje ne morejo udeležiti naslednji člani odbora. In sicer: gospod Vojko Starović, ga žal danes z nami ne bo.

Imamo pa nekaj pooblastil, in sicer: mag. Dejan Židan bo nadomeščal našega člana dr. Franca Trčka; in mag. Marko Koprivc bo nadomeščal Sama Bevka.

Prehajamo na določitev dnevnega reda seje odbora. S sklicem seje dne 25. 8. 2020 ste prejeli predlog dnevnega reda seje odbora. Predlog dnevnega reda je: prvič, predlog Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o nalezljivih boleznih, skrajšani postopek, predlog zakona je bil objavljen na spletnih straneh Državnega zbora, amandmaji k predlogu zakona so se vlagali do 4. 9. 2020; kot 2. točka, pobuda za začetek postopka za oceno ustavnosti 2. in 3. točke prvega odstavka 39. člena Zakona o nalezljivih boleznih; 3. točka, zopet pobuda za začetek postopka za oceno ustavnosti Zakona o nalezljivih boleznih, Uradni list Republike Slovenije št. 33/06, uradno prečiščeno besedilo; 4. točka, pobuda za začetek postopka za oceno ustavnosti Zakona o nalezljivih boleznih, tudi Uradni list Republike Slovenije št. 33/06, uradno prečiščeno besedilo in tretjega odstavka 21. člena Zakona o Vladi Republike Slovenije; 5. točka, pobuda za začetek postopka za oceno ustavnosti 39. člena Zakona o nalezljivih boleznih, enako uradni list in ista številka; pobuda za začetek postopka za oceno ustavnosti 39. člena Zakona o nalezljivih boleznih kot 6. točka, ravno tako Uradni list Republike Slovenije št. 33/06. Obravnava 2., 3., 4., 5. in 6. točke dnevnega reda poteka na podlagi 265. člena poslovnika Državnega zbora. In potem imamo še točko razno. Ker v poslovniškem roku ni bilo predlogov za spremembo dnevnega reda, je določen takšen dnevni red kot je bil predlagan s sklicem seje.

Preden preidemo na začetek oziroma na prvo točko, vas obveščam, da je Jože Lenart v bistvu danes odsoten zaradi karantenske odločbe in prav tako danes odsoten dr. Robert Pavšič. Zaenkrat nadomestil nimamo.

Glede na to, da imamo obsežen dnevni red, pač vse skupaj nekako pozivam, da smo čim bolj kooperativni in da poskušamo nekako zadevo čim prej spraviti pod streho.

Se pravi prehajamo na 1. TOČKO DNEVNEGA REDA, TO JE PREDLOG ZAKONA O SPREMEMBAH IN DOPOLNITVAH ZAKONA O NALEZLJIVIH BOLEZNIH, ki ga je Državnemu zboru v obravnavo predložila skupina poslank in poslancev s prvopodpisanim mag. Branislavom Rajićem in je objavljen na spletni strani Državnega zbora. Kolegij predsednika Državnega zbora je na 71. seji dne 12. 6. 2020 odločil, da se predlog zakona obravnava po skrajšanem postopku.

Kot gradivo, objavljeno na spletni strani Državnega zbora, je na voljo še: mnenje Zakonodajno-pravne službe z dne 20. 8. 2020; mnenje Vlade Republike Slovenije z dne 24. 7. 2020; in pa mnenje Komisije Državnega sveta za socialno varstvo, delo, zdravstvo in invalide z dne 21. 7. 2020. nekaj je tudi ostalih pripomb, kar pa je bilo objavljeno na spletnih straneh Državnega zbora.

Kar nekaj vabljenih je tudi k 1. točki, pa bom po tem, ko jih bomo povabili besedo, in tudi kar nekaj dodatno vabljenih tako, da bomo po tem, ko bodo prišli na vrsto, bom tudi vse pozvala k seveda podajanju svojih stališč.

V poslanskem roku so bili vloženi amandmaji poslanskih skupin SMC, SMC in DeSUS k 1., 3., 4., 5., 6. in 7. členu, za novi 7.a člen in k naslovu prehodna in končna določila.

Pričenjamo drugo obravnavo predloga zakona, v katerem bomo opravili razpravo in glasovanje o amandmajih in členih predloga zakona. Odboru predlagam, da se razprava o vseh členih in amandmajih združi v skladu s prvim odstavkom 128. člena poslovnika. Po opravljeni razpravi bi opravili glasovanje o amandmajih, nato pa glasovali o vseh členih skupaj. Ali kdo temu nasprotuje? Ne vidim, tako da bi potem delali po tem predlogu.

Besedo dajem, seveda če jo želi, pa verjamem, da jo želi, predlagatelju zakona, se pravi gospodu mag. Branislavu Rajiću.

Izvolite. Beseda je vaša.