Govor

Hvala za besedo, predsedujoči.

Matej Tonin in Janez Janša sta se odločila spolitizirati Slovensko vojsko. Pod krinko urejanja statusa položaja pripadnikov Slovenske vojske po 45. letu se v Zakon o obrambi vnaša določba, ki omogoča, da v rezervnem sestavu služijo tudi člani političnih strank. Da, prav ste slišali, skrajna desnica bi oblekla vojaške uniforme skozi spremembo tega zakona. Še več, po določilih tega zakona bi vojaške uniforme v rezervni sestavi lahko oblekle tudi t.i. varde. To je absolutno nesprejemljiva politizacija slovenske vojske. Da gre za tihi manever, pa priča tudi, da o tej temi Ministrstvo za obrambo kot predlagatelj ni javno komuniciralo, prav tako pa za to spremembo v zakonu ne najdemo nikakršne obrazložitve.

Najmanj, kar bi bilo potrebno, predsedujoči, je, da današnjo obravnavo prekinemo in da Ministrstvo za obrambo pripravi obrazložitev te spremembe. V Levici mislimo, da gre za nevaren korak, korak v smeri tega, da bomo dobili SDS paravojsko na javnih financah.

Da gre za praktično zmazek od zakona, pa priča tudi mnenje Zakonodajno-pravne službe - držim ga v rokah -, ki je ponovno praktično spet daljše od samega zakona, amandmajev za popravke pa na mizo res nismo dobili. V zadnjem hipu je prišel amandma – en amandma -, mnenje Zakonodajno-pravne službe pa ima 7 strani.

Za zaključek tej pobudi za prekinitev obravnave dodajam še, da je za razliko od večine ostalih zakonov, za Zakon o obrambi potrebna dvotretjinska večina. In če ste ostale opozicijske stranke pripravljene sodelovati in stati z nami v Levici, lahko sprejem tega, da vojaške uniforme Slovenske vojske oblečejo varde in skrajni desničarji, predvsem iz stranke SDS, preprečimo.

Hvala.