Govor

Pričenjam 10. sejo Odbora za obrambo, ki je bila sklicana na podlagi 47. člena poslovnika Državnega zbora Republike Slovenije. Pozdravljam vse prisotne, posebej ministra za obrambo mag. Mateja Tonina, državnega sekretarja v kabinetu predsednika Vlade mag. Bojana Pograjca, načelnika Generalštaba Slovenske vojske brigadirja Roberta Glavaša in ostale vabljene.

Opravičil za današnjo sejo nimam. Kot nadomestne članice in člani odbora s pooblastili pa sodelujejo: poslanec Jani Möderndorfer nadomešča poslanca Roberta Pavšiča; poslanec Robert Polnar nadomešča poslanca Franca Juršo; poslanec Rudi Medved nadomešča poslanca Marjana Šarca; in poslanec Matjaž Han nadomešča poslanca Gregorja Židana.

Prehajamo na določitev dnevnega reda. S sklicem ste prejeli naslednji dnevni red: prvič, predlog Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o obrambi; in druga točka, vprašanja in pobude članic in članov odbora. Ker v poslovniško določenem roku nisem prejel predlogov za razširitev oziroma za umik posameznih, je določen dnevni red, kot ste ga prejeli s sklicem.

Prehajamo na 1. TOČKO DNEVNEGA REDA, TO JE PREDLOG ZAKONA O SPREMEMBAH IN DOPOLNITVAH ZAKONA O OBRAMBI, ki ga je Državnemu zboru v obravnavo predložila Vlada in je objavljen na spletnih straneh Državnega zbora.

Kot gradivo, objavljeno na spletnih straneh Državnega zbora, ste prejeli: mnenje Zakonodajno-pravne službe z dne 25. avgusta 2020; pojasnila Ministrstva za obrambo k mnenju Zakonodajno-pravne službe o predlogu Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o obrambi z dne 7. 9. 2020; mnenje Komisije Državnega sveta za državno ureditev z dne 9. 9. 2020; komentarje Zveze slovenskih častnikov na Zakon o spremembah in dopolnitvah Zakona o obrambi z dne 23. julija 2020; odgovor Ministrstva za obrambo na komentarje Zveze slovenskih častnikov na Zakon o spremembah in dopolnitvah Zakona o obrambi z dne 2. septembra 2020.

K točki so bili vabljeni: mag. Matej Tonin, minister za obrambo; brigadir Robert Glavaš, načelnik Generalštaba Slovenske vojske; Državni svet; Zveza slovenski častnikov; Zakonodajno-pravna služba; Urad predsednika republike; Kabinet predsednika Vlade.

V poslovniškem roku amandmaji niso bili vloženi. Smo pa prejeli na klop predlog amandmaja za amandma odbora, ki ga odboru predlagajo poslanske skupine koalicije in pa predlog za amandma odbora, ki ga Odboru za obrambo predlaga poslanska skupina Levica.

Pričenjam drugo obravnavo predloga zakona, v kateri bomo opravili razpravo in glasovanje o posameznih členih predloga zakona. Odboru predlagam, da se razprava o vseh členih ter morebitnih amandmajih združi v skladu s prvim odstavkom 128. člena poslovnika. Po opravljeni razpravi bi opravili glasovanje o amandmajih za amandma odbora, nato pa glasovali o vseh členih skupaj. Ali kdo temu predlogu nasprotuje? Ugotavljam, da ne.

Želi predstavnik predlagatelja zakona podati dopolnilno obrazložitev k členom predloženega zakona? Minister za obrambo mag. Matej Tonin…

Oprostite, gospod minister. Proceduralno je zahteval poslanec Miha Kordiš.

Imate 3 minute, poslanec Kordiš.