Govor

1. TRAK: (MK)

Spoštovane dame in gospodje. Spoštovani prisotni.

Pričenjam 4. nujno sejo Komisije za narodni skupnosti. Lepo pozdravljam članice in člane komisije ter vabljene goste, še posebej gospoda ministra in gospoda direktorja predsednika Državne volilne komisije (Un cordiale saluto a tutti!) (pozdrav tudi v madžarskem jeziku/.

S sklicem ste prejeli dnevni red, in sicer sejo Komisije. Na dnevnem redu pa je ena točka, predlog Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o volitvah v Državni zbor, skrajšani postopek. Ker v poslovniškem roku nisem prejel predlogov v zvezi z dnevnim redom seje, je ta določen takšen, kot je bil predlagan s sklicem po 64. členu.

Tako smo pri 1. IN EDINI TOČKI DNEVNEGA REDA – TO JE PREDLOG ZAKONA O SPREMEMBAH IN DOPOLNITVAH ZAKONA O VOLITVAH V DRŽAVNI ZBOR, ki ga je v Državni zbor v obravnavo po skrajšanem postopku predložila skupina poslancev, in sicer s prvopodpisanim gospodom Felicijem Žižem. Kot gradivo ste prejeli predlog zakona z dne 21. 12. 2020 ter mnenje Vlade o predlogu zakona z dne 21. 1. 2021. Na sejo so bili vabljeni Urad predsednika Vlade, Urad Vlade Republike Slovenije za narodnosti, Ministrstvo za javno upravo, Državna volilna komisija, Pomurska madžarska samoupravna narodna skupnost/Muravidéki Magyar Önkormányzati Nemzeti Közösség, - Obalna samoupravna italijanska narodna skupnost/Comunitŕ Autogestita costiera della Nazionalitŕ Italiana, - ter Italijanska Unija/ Unione Italiana. Komisija navedeni predlog zakona obravnava na podlagi drugega odstavka 124. člena Poslovnika Državnega zbora, kar pomeni, da obravnavamo le tiste dele predloga zakona, ki se nanašajo na pravice in položaj avtohtonih narodnih skupnosti. V zvezi s tem predlagam, da razpravo omejimo na razpravo o tistih členih in morebitnih vloženih amandmajih, teh sicer ni bilo, ki se nanašajo na pravice in položaj avtohtonih narodnih skupnosti. Torej, da se v razpravi osredotočimo le na tiste člene predloženega zakona, ki se nanašajo na volilni sistem oziroma na izvolitev poslancev avtohtonih narodnih skupnostih. V poslovniškem roku predlogov za amandma nismo prejeli, zato besedo dajem predstavniku predlagatelja, gospodu Feliciju Žiži, ki v imenu skupine predlagateljev bo predstavil oziroma dal dopolnilno razlago za vsebino predloga zakona. Izvoli.