Govor

Hvala za besedo spoštovani gospod predsednik. Spoštovani gospod državni sekretar, spoštovane kolegice in kolegi, lep pozdrav!

Torej naj najprej poudarim, da se seveda zavedam in razumem, da se nahajamo v izjemnih tako zdravstvenih kot gospodarskih razmerah, da je bil ta predlog rebalansa pričakovan, glede na alarmantno znižanje rasti BDP-ja, glede na bistveno znižanje prihodkov, kakor tudi na pričakovano povečanje zadolženosti.

Vseeno z obžalovanjem ugotavljam, da so bistveno okrnjene prav tiste postavke na katerih bi v času potencialne gospodarske krize na pristojnem Ministrstvu za gospodarstvo morali najbolj delati, jih razvijati in po mojem mnenju vanje vlagati.

Dejstvo je, da bistveno okrnite sredstva za kreiranje novih delovnih mest. Krni se v vlaganja gospodarske infrastrukture, nadalje izjemno nižate postavke podpore za majhna in srednja podjetja, kar je popolnoma v nasprotju s temeljnimi cilji, o katerih je ves čas bilo govora in ste jih tudi vi izpostavili v svojem uvodu. Dejstvo je, da so majhna in srednja podjetja prav tista, na katerih naše gospodarstvo sloni. In najbolj obstoj majhnih podjetij ogrožen in žal s predlogom rebalansa teh težav ministrstva niti ne naslavlja, niti ne rešuje. Zato me zanima kako boste zagotovili premostitev ključnih težav in problematik, s katerimi se ta podjetja soočajo, ko pa nižate sredstva za podporo majhnim in srednjim podjetjem. In ko smo že na tej točki, me zanima tudi koliko je bilo sploh v resnici dodeljenih pomoči v času epidemije tem podjetjem, ali ste jim v resnici pomagali, ali bomo čez nekaj mesecev v bistvu ugotovili, da so ta podjetja neposredno zaradi pasivnosti države morda končalo v stečajih.

Nadalje me zanima ali sploh mislite nasloviti problematiko, s katero se sooča skupina vsaj 100 tisočih oseb, ki opravljajo dejavnost kot samostojni podjetniki. V času epidemije ste jim sicer zagotovili temeljni prihodek, a čez noč s preklicem epidemije so vse te pravice izgubili in občutek obstaja, da jih je država v tem kontekstu pustila na cedilu, kajti obseg dela jim je bil zmanjšan, v nekaterih primerih ga sploh ni bilo, kot v primeru turističnih vodnikov. Sooča se tudi s težavami v primeru karantenskih odločb, kajti ni jim zagotovljeno nobeno kritje, ko so doma. Skratka, imajo eksistencialen problem. Ali boste kakorkoli pristopili k tej skupini končno proaktivno pomagali? Za zaključek naj izrazim pohvale glede turističnih bonov. Nedvomno ste hotelskim podjetjem s Sloveniji s temi boni pomagali. Še enkrat obžalujem, da niste sprejeli takrat naših predlogov, da bi se to porazdelilo tudi na druge, recimo kulturne sfere in tako dalje.

Me pa vseeno na tej točki zanima, ali boste veljavnost teh turističnih bonov morda podaljšali čez zimsko sezono.

Hvala lepa.