Govor

Simon Zajc

Hvala za besedo, gospod predsednik.

Spoštovane poslanke, spoštovani poslanci!

Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo je pri pripravi rebalansa proračuna za leto 2020 sledilo usmeritvam Vlade Republike Slovenije za pripravo rebalansa proračuna ter svoji osnovni viziji podpore nadaljnji krepitvi mednarodne konkurenčnosti slovenskih podjetij in spreminjanju strukture slovenskega gospodarstva v strukturo, čim bolj prilagojeno zahtevam globalne ekonomije.

Ključno sporočilo rebalansa za področje našega ministrstva je, da naših predvidenih načrtov ne krčimo. To je v danih razmerah uspeh in sporočilo, ki ga s tem dajemo gospodarskemu okolju, da ostajamo osredotočeni na iste cilje, ki smo jih predvideli že v pripravi proračuna za letošnje in prihodnje leto, dodali pa smo nekaj novih. Novi so povezani zlasti z razmerami, ki jih je povzročila pandemija covid-19. Ne samo Slovenija, ves svet se ta hip ukvarja z vprašanjem, kako naprej. Tudi če ne poznamo v tem trenutku še celovitih odgovorov na to vprašanje, pa mora biti jasno naslednje – gospodarstvo je generator blaginje, razvoja in socialne varnosti v družbi. Če bi porezali krila investicijam v gospodarstvu, bi jih porezali tudi drugim pomembnim družbenim sistemom. Zato je dejstvo, da v proračunu MGRT ohranjamo vse naloge, ki smo jih načrtovali, za nas zelo pozitivno sporočilo. Naše ministrstvo s predlogom rebalansa za leto 2020 povečuje svoja sredstva v a-bilanci za 139 milijonov oziroma za 44 % glede na sprejeti proračun za leto 2020. Sredstva, ki pa se na posameznih glavnih programih znižujejo, so prenesena v novi glavni program 2304, to so sredstva za financiranje epidemij, ki je namenjen financiranju vseh projektov, povezanih s covid-19. MGRT znotraj svojega proračuna zagotavlja sredstva za področje internacionalizacije, podjetništva in tehnologije, regionalnega razvoja, notranjega trga, turizma in lesarstva. Poleg navedenih področij zagotavljamo sredstva za delovanje tudi trem organom v sestavi, ki izvajajo naloge na področjih intelektualne lastnine, tržne inšpekcije in naravoslovja. Nenazadnje sofinanciramo tudi delovanje izvajalskih institucij v pristojnosti ministrstva, ki opravljajo naloge, določene v specialnih zakonih ali pa v zakonskih predpisih, in na podlagi pogodbeno urejenih odnosov izvajajo posamezne programe ministrstva, to so recimo SPIRIT, STO, SPS, tudi Center Noordung.

Glede na predlog razreda sredstev na Ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo, smatramo, da bomo lahko izvedli vse zastavljene naloge in dosegli pričakovane cilje.

Zdaj v primerjavi s sprejetim proračunom, so se integralna sredstva za leto 2020 povečala. In to za 138 milijonov evrov. Znotraj tega povišanja sredstev so vključena tudi sredstva, predvidena za nakup zaščitne opreme covid-19 v letu 2020 v okviru Zavoda za blagovne rezerve in so financiranje projektov, povezanih s covid-19. Upoštevajoč navedeno so se dejansko integralna sredstva za letošnje leto povečala za 11,6 milijona evrov oziroma za 8,7 %.

V primerjavi s sprejetim proračunom smo kohezijska sredstva za leto 2020 ohranili na enaki višini. Kar se namenskih sredstev tiče, so se namenska sredstva za leto 2020 povečala, in sicer za 1,2 milijona evrov, v b-bilanci, v primerjavi s sprejetim proračunom, pa so se sredstva za leto 2020 povečala za 6 milijonov evrov oziroma za 7 %.

V letošnjem letu in predlogu rebalansa je ministrstvo ne glede na znano situacijo uspelo ohraniti vse naloge, ki smo jih načrtovali, in so pomembne za razvoj Slovenije. Kot sem že omenil, smo sredstva na posameznih glavnih programih znižali in jih prenesli v novi glavni program 2304, ki je namenjen izključno financiranju vseh projektov, povezanih s covid-19. Program je sestavljen iz vsebinskih področij za delovanje covid-19 spodbud iz javnih sredstev pod pristojnostjo našega ministrstva, ki so usmerjene v ublažitev negativnih posledic epidemije covid-19 na območju Slovenije. In sicer, na področju varovanja zdravja oziroma zmanjševanja možnosti širjenja okužb, na področju likvidnosti oziroma tekočega poslovanja, na področju transformacije podjetij v nove poslovne modele, na področju spodbujanja investicij, na področju vlaganj v raziskave in razvoj.

Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo je v letošnjem letu že razpisalo devet razpisov v skupnem znesku 49 milijonov iz naslova nepovratnih sredstev. V letošnjem letu smo zagotovili dodatna sredstva za turizem v višini 15 milijonov, na ta način bomo likvidnostno sofinancirali obratovalna sredstva cca tisoč podjetjem.

Za regionalni razvoj smo povečali v višini 3 milijone za posebne projekte, ki so pomembni za regionalni razvoj, uspeli pa smo rahlo povečati tudi višino sredstev za podporo tehnološkim projekt na 65 milijonov evrov.

Poleg že vseh predhodno navedenih ukrepov naše ministrstvo dodatno pripravlja podlage za izvedbo operacije finančni instrumenti covid-19 v skupnem znesku 65 milijonov evrov.

Toliko za uvod na kratko, gospod predsednik, potem pa še mogoče v razpravi kaj več. Hvala za pozornost.