Govor

Nina Seljak

Hvala lepa za besedo. (Nina Seljak, Služba Vlade za razvoj in evropsko kohezijsko politiko.) Glede na to, da je bila naša služba omenjena kar dvakrat oziroma trikrat, se mi zdi prav, da tudi interveniram.

Kaj delamo v okviru projekta Facility Point. Na kratko, podpora procesom in administrativna podpora. To ni projekt, kjer lahko nekoga odpeljemo na neko lokacijo in mu pokažemo nekaj fizičnega, evo, to smo zgradili. Gradimo druge zadeve v okviru tega projekta. Gradimo procese in, kar je pomembneje, gradimo odnose z državami tako Zahodnega Balkana kot tudi Jadransko-Jonske regije. Gradimo odnose z Evropsko komisijo, si odpiramo vrata v Bruslju. In pa, kar se nam zdi zelo pomembno, gradimo zaupanje med omenjenimi državami in deležniki. Še pomembneje, česar seveda ne moremo pokazati, je, da v bistvu preko projekta pridobivamo pomembne informacije. Smo zraven, smo prisotni pri vseh procesih in vidimo, kaj se dogaja na tem teritoriju. Dejstvo pa je, da je izvajanje tega projekta v obliki projekta, kjer sodeluje devet partnerjev iz osmih držav, kjer so partnerji izvajalci tega projekta, državne institucije, ministrstva, precej velik izziv. Ugotavljamo tudi, da izvajanje v obliki projekta, kot je sedaj, ne nudi dovolj fleksibilnosti, da bi lahko morda hitreje oziroma da bi pospešili določene procese. Zato v tej smeri tudi nekako skušamo voditi dialog z Evropsko komisijo, kako bi izboljšali izvajanje takšnih procesov v prihodnje. Glede na to, da smo se v vsem tem času od začetka izvajanja samega projekta od leta 2016 do danes marsikaj naučili, smo pridobili določene izkušnje, smo dokazali – jaz upam, da tako Sloveniji kot tudi Evropski komisiji in drugim državam -, da znamo in da smo sposobni. In sem prepričana, da smo sposobni peljati takšne projekte v enaki ali pa v neki prilagojeni obliki tudi v prihodnje.

Veseli me, da danes skozi razpravo poslušam podporo za izvajanje takšnega projekta, ne samo za Občino Izola, želim si, da tudi za našo službo v prihodnje. Z organizacijo Tedna sredozemske obale in makroregionalnih strategij v res tesnem sodelovanju z Ministrstvom za zunanje zadeve in Občino Izola smo tudi dokazali, da nas tudi nove okoliščine pandemije ne ustavijo od tega, da odpovemo pomembne dogodke, ampak smo v bistvu prilagodili današnjim razmeram tudi ta dvotedenski dogodek.

Tako verjamem, da je pred nami tudi svetla prihodnost, in verjamem, da bomo prejeli tudi danes določeno podporo, da delamo dobro, in da nas spodbujate tudi naprej. Hvala.