Govor

dr. Franc Trček

Ja, hvala za besedo, predsedujoči bom poskušal se držati vašega priporočila.

Zdaj uvodoma bom rekel, da MRS-ji, makroregionalne strategije bi lahko bile oziroma bi morale biti pozitivna zgodba. Zdaj, kot po profesionalni deformaciji, kot prostorski sociolog bom rekel, da seveda to tudi neka logična zgodba, saj navsezadnje a veste me je praviloma prej, seveda če je politika dovolj pametna povezujejo kot ločujejo. Navsezadnje to vidimo tudi ob covid epidemiji in njeni širitvi virusa. Seveda izhajajoč tudi iz naše, če hočete geomorfologije je logično, da smo vpeti v vse tri prostore.

Zdaj seveda, če pa to posluša kako omica lopa iz Maribora, se bo vprašal, dober kaj pa jaz od tega imam. In se mi zdi, da tukaj verjetno nekoliko šepa tudi informiranost državljank in državljanov. Navsezadnje tudi za to rabimo RTV Slovenijo.

Zdaj, neko prvo vprašanje bi bilo, kako se bo to vključevalo v prioritete našega predsedovanja Svetu EU naslednje leto. Zdaj neka druga zgodba, ne bom tajil, da smo imeli razgovor s predstavniki občine Izola, glede pa jaz niti to ne bi imenoval podporna točka, facility point bi prej prevajal, kot nekaj med stičiščem in prizoriščem, kjer so nekako potarnali, da trenutna postava na svrku je nekako preveč pasivna glede tega.

Zdaj, ozadje zgodbe občine je ustanovila nek organ, če hočete podjetje, javni zavod v bistvu, ki ni sam sebi namen. Jaz, kar me pri teh zadevah žalosti, me žalosti, da dejansko mi kar zadeva cele zgodbe EU in tudi MRS-jev neke ljudi izobrazimo, da bi se lahko ukvarjali z neko dejavnostjo, da bi ne ostali, ampak se še nadgradili kot neki regionalni center znanja za pripravo evropskih projektov, črpanje evropskih sredstev, ki nam še vedno šepa.

In tukaj bi rad nekako bolj jasen odgovor, kakšna je prihodnost tega facility pointov oziroma stičišča, kot ga jaz imenujem. Saj seveda, v kolikor ne bomo tukaj aktivni, obstajajo možnosti, da to zgodbo v večji meri prevzamejo kakšne druge bolj agilne države, konkretno sosednja Hrvaška ali Grčija. Tako zelo na kratko bi želel odgovor na ti dve vprašanji.

Hvala.