Govor

Marijana Bednaš

Hvala lepa. Spoštovani, spoštovane, lepo pozdravljeni!

Predlog rebalansa državnega proračuna za leto 2020 je skladno z Zakonom o interventnih ukrepih na javno finančnem področju pripravljen na podlagi poletne napovedi, ki smo jo na Umarju pripravili v začetku junija in javnosti predstavili 24. junija. Na tem odboru sem napoved že predstavila, zato v nadaljevanju nekaj informacij o trenutnih razmerah in obetih. Razmere so seveda ob prisotnosti virusa in zlasti ob ponovnem povečevanju števila okužb od začetka septembra negotove, zato lahko pričakujemo nadaljnja nihanja gospodarske aktivnosti, pa vendarle po globokem vpadu v drugem četrtletju, upadu gospodarske aktivnosti, ki je bil 13 odstoten. V tretjem in zadnjem letošnjem četrtletju pričakujemo povečanje aktivnosti. Bruto domači proizvod bo tako v drugi polovici leta sicer ostal nižji kot v enakem lanskem obdobju, vendar bodo medletni vpadi postopoma manjši.

V času od priprave poletne napovedi so tudi mednarodne inštitucije izboljšale napovedi za naše najpomembnejše trgovinske partnerice. Junija in julija je po statističnih podatkih prišlo do odboja oziroma kar znatnega povečanja aktivnosti po upadu v aprilu in maju. Je prišlo se pravi do odboja v številnih dejavnostih. Tudi kazalniki zaupanja so se precej izboljšali. Tako v evrskem območju, kot v Sloveniji in k temu je po naši oceni v veliki meri prispeval tudi dogovor o obsežnem finančnem paketu, ki je povečal zaupanje vseh udeležencev. Seveda pa je pomembno, da se v prihodnosti pripravijo ustrezni načrti in da se tudi realizirajo tako v evrskem območju, kot v Sloveniji.

Trenutno so razmere tako nekoliko ugodnejše, kot smo ocenjevali junija, zato bo v odsotnosti strožjih zajezitvenih ukrepov v Sloveniji in drugih evropskih državah upad bruto domačega proizvoda letos zelo verjetno malo manjši od predvidenega. To bomo predstavili v jesenski napovedi. Hkrati bi pa še enkrat, oziroma ponovno opozorili, da je trajnejša stabilizacija gospodarskih razmer iz epidemiološkega vidika verjetno oziroma možna šele po razvoju in splošni uvedbi ustreznega cepiva oziroma ustreznih, učinkovitih zdravil.

Hvala.