Govor

Primož Siter

Ja, hvala lepa.

Je pa to mnenje odbora oziroma komisije, tudi javno objavljeno, tako da, z gledišča zaupnosti informacij ni vprašljivo.

Torej, Komisija za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb je na 12. nujni seji 16. septembra obravnavala Predlog rebalansa proračuna Republike Slovenije za leto 2020. Kot rečeno, seja Komisije je potekala zaprta za javnost. Predstavnik Ministrstva za finance, Aleš Lovše, je v uvodni predstavitvi predstavil splošne smernice, glede splošnega dela predloga rebalansa proračuna in, podrobneje je predstavil primerjavo med sprejetim proračunom za leto 2020 in predlogom rebalansa pri proračunskem uporabniku, torej Ministrstvu za obrambo, pri politiki obramba in zaščita, kjer se predvideva znižanje sredstev v višini približno 50 milijonov evrov in pri proračunskemu uporabniku Ministrstvo za notranje zadeve, v okviru politike notranje zadeve in varnost, ki je predlog rebalansa v primerjavi s sprejetim proračunom, predvideva povečanje sredstev za približno 17 milijonov.

Po podanem kratkem stališču državnega sekretarja na Ministrstvu za notranje zadeve, dr. Antona Olaja, glede predloga rebalansa v delu, ki se nanaša na Ministrstvo za notranje zadeve, je namestnik generalnega direktorja policije, Tomaž Pečjak, poudaril, da je policija s predlogom rebalansa pridobila znatna sredstva, v primerjavi s sprejetim proračunom za leto 2020. Glede politike notranje zadeve in varnost je podrobneje predstavil program policijska in kriminalistična dejavnost, ki vsebuje tri podprograme, in sicer, javni red in splošna varnost ljudi in premoženja, kriminalistična dejavnost, ter zunanja meja in izvajanje predpisov o tujcih. Nato je pojasnil, da pri določenih investicijah niso mogli izvesti nakupa, saj je zakonodaja še v pripravi oziroma v usklajevanju.

Državni sekretar na Ministrstvu za obrambo, Uroš Lampret, je poudaril, da so na ministrstvu pri predlogu rebalansa poskušali doseči v največji možni meri oziroma slediti izhodišču, da je treba za obveščevalno varnostno službo Ministrstva za obrambo, zagotoviti ustrezne kadrovske, materialne in finančne pogoje za njen razvoj in njeno učinkovito delo. S predlogom in finančne pogoje za njen razvoj in njeno učinkovito delo. S predlogom rebalansa se boda sredstva OVS v primerjavi s sprejetim proračunom zmanjšala, vendar po mnenju državnega sekretarja navedeno zmanjšanje ne bo imelo posledic na delovanje OVS ter na predviden razvoj v naslednjih letih.

Članice in člani komisije so tokom predstavitve dobili tudi vpogled v finančni načrt OVS, stopnji tajnosti, ki ga je podrobneje predstavil v. d. generalnega direktorja Obveščevalno varnostne službe, Ministrstva za obrambo dr. Jaroš Britovšek. Potem pa direktor Slovensko obveščevalno varnostne agencije, Janez Tušek, je med drugim podal tudi svoje stališče, ki se nanaša na obrazložitev na predloga rebalansa proračuna za leto 2020, ki pa je tudi označen na stopnjo z interno stopnjo, s stopnjo tajnosti interno.

Razprave članic in članov komisije ni bilo. Komisija pod predlogom rebalansa tudi ni oblikovala svojih amandmajev.

Hvala lepa.