Govor

Primož Siter

Hvala lepa.

Članice in člani Odbora za kulturo so me prosili, da to storim, zato bom to tudi storil. Bom, kot ste predlagali, poskusil biti čim bolj racionalen, čeprav pa bi rad, časovno racionalen, čeprav pa bi rad izpostavil nekaj vsebinskih stvari, ki pa so le prišle na dan tokom razprave.

Torej Odbor za kulturo je na 23. seji 10. septembra kot zainteresirano delovno telo obravnaval predlog rebalansa proračuna Republike Slovenije za leto 2020. členi odbora so bili seznanjeni s predlogom proračuna, pripombami sindikata kulture in narave Slovenije in javnim pismom društva Asociacija. Predstavnica ministrstva za finance Janja Žakelj je predstavila ključne okvirje, v katerih je pripravljen predlog rebalansa proračuna za leto 2020. Državna sekretarka na Ministrstvu za kulturo dr. Ignacija Fridl Jarc pa je povedala, da se sredstva za kulturo glede na sprejeti proračun v globalu z rebalansom proračuna zmanjšujejo za 8,3 milijona evrov. Integralna sredstva se v predlogu rebalansa proračuna za leto 2020 glede na sprejeti proračun zmanjšujejo za 2,4 milijona. Ali gre to delno na račun prenosa nalog službe za državne proslave in generalni sekretariat Vlade in protokol.

Dejansko se integralna sredstva v globalu znižujejo 1,9 milijona evrov, kar je posledica začasnega zadržanja izvrševanja proračuna 14. 3. zaradi epidemije COVID-19, saj od meseca marca ni bilo več dovoljeno prevzemanje novih obveznosti.

Poudarila je – predstavnica ministrstva -, da javni zavodi na področju kulture v celoti ohranjajo sredstva, ki so bila predvidena. Kljub temu, da se določeni programi v času epidemije niso izvajali, s čimer jim želijo na ministrstvu zagotoviti finančno stabilnost.

Potem pa razprava. V njej so bili opozicijski člani odbora kritični do predlaganega rebalansa, ki ima po njihovem mnenju v celoti napačno zastavljene prioritete in kaže na to, da kultura ni prioriteta te Vlade.

Ministrstvo za kulturo z rebalansom dodatno poglablja krizo vitalnih kulturnih ustanov in onemogoča, da bi iz krize izšle materialno in vsebinsko prenovljene. Ob tem so opozorili na več odprtih vprašanj, katerih reševanje se z zmanjševanjem sredstev na kulturnem področju zaostruje in časovno zamika v nedoločeno prihodnost, na primer financiranje oziroma izplačilo preostanka pogodbenega zneska lokalnim medijem s statusom posebnega pomena. Časovnica realizacije sredstev, ki naj bi jih zagotovil Zakon o zagotavljanju sredstev za nekatere nujne programe Republike Slovenije v kulturi – problematika arhivov, energetska sanacija SNG Maribor, olajšave za zasebnike in sponzorje, ki želijo vlagati v kulturo, problematika centralizacije kulturnega razvoja, dve tretjini denarja je namreč namenjena za kulturo osrednjeslovenski regiji, realizacija potreb celotnega kulturnega sektorja v proračunu. Pa zamrznitev sredstev za knjigo in film, krčenje sredstev za umetnostne programe, priprava razpisov na podlagi Zakona o kulturnem evru, pokritje izgub javnih zavodov, ki ne morejo z vstopninami pokrivati svojega dela programa. Zagotovitev sredstev namenjenih vpis slovenskih kulturnih spomenikov pri Unescu, reševanje položaja samozaposlenih v kulturi, namreč neplačevanje socialnih prispevkov, zagotovitev dodatnih sredstev za RTV Slo, izpolnjevanje zaveze iz sporazuma z Vlado, zanemarjanje kulturne dediščine, zagotavljanje kohezijskih sredstev, financiranje delovanja Slovenskega filmskega centra, obnova SMC Gorica, Nova Gorica, pa Lipica, Postojnska jama, uvedba začasnega univerzalnega temeljnega dohodka, uvedbo bonov oziroma voucherjev n področju kulture, problematika panog vezanih na javne prireditve in zbiranja.

Predsednica odbora je pristojne opomnila in jih pozvala k spoštovanju zaveze iz sklepa, ki ga je odbor leta 2018 soglasno sprejel, sorazmerna letna zvišana poračuna za film do leta 2022. izpostavljeno je bilo mnenje, da bi morala Vlada kulturi pomagati, da si po epidemiji opomore. Namesto tega krči sredstva in jo sistematično uničuje. Smo na točki, ki govorimo o njenem preživetju. Kultura smo ljudje, ki kot družba rastemo in se razvijamo skozi jezik, glasbo, umetnost, književnost, ustvarjalnost in tako naprej. Na teh temeljih se piše zgodovina naroda. Odvzem sredstev kulturi izpričuje Vladno politiko, ki ji ni mar za kulturo lastnega naroda.

Koalicijska poslanca sta menila, da gre zmanjševanje sredstev v predlogu rebalansa proračuna tudi na račun kulturnih prireditev, ki niso bile izvedene, pri čemer je pomembno tudi to, kako in za kakšne projekte so sredstva porabljena. Predstavniki ministrstva so v odgovorih med drugim pojasnili, da je bilo Ministrstvo za kulturo v času epidemije deležno interventnih sredstev iz proračunov drugih ministrstev, zato sedanji rebalans proračuna ne odraža slike, koliko je država dejansko namenila interventnih sredstev za kulturnike.

Poslanska skupina Levica je oblikovala predloge za amandmaje odbora, s katerimi je želela povrniti znižana sredstva nekaterim podprogramom, v okviru politike kultura in civilna družba in sicer, nagrade in socialne pravice na področju kulture, mediji in avdiovizualna kultura, varstvo kulturne dediščine, arhivska in knjižnična dejavnost, založništvo in umetnostni programi.

Po zaključeni razpravi odbor amandmajev ni sprejel. Odbor za kulturo torej ni oblikoval svojih amandmajev k Predlogu rebalansa proračuna Republike Slovenije za leto 2020.

Hvala lepa.