Govor

Robert Polnar

Spoštovani gospe in gospodje, kolegice poslanke, kolegi poslanci, lepo pozdravljeni! Začenjam 25. redno sejo Odbora za finance.

Nisem prejel nobenega obvestila o tem, da bi bil kdorkoli od poslank ali poslancev zadržan. Prav tako do tega trenutka nisem prejel nobenih pooblastil za nadomeščanje.

S sklicem seje ste prejeli dnevni red. V poslovniškem roku nisem prejel drugih predlogov, v zvezi z dnevnim redom, zato ugotavljam, da je sprejet dnevni red, kot vam je bil poslan v gradivu.

Prehajamo torej na 1. TOČKO DNEVNEGA REDA – PREDLOG REBALANSA PRORAČUNA REPUBLIKE SLOVENIJE ZA LETO 2020. Predlagatelj rebalansa je Vlada. Državnemu zboru ga v obravnavo pošilja na podlagi 40. člena Zakona o javnih financah in 166. člena Poslovnika Državnega zbora.

K tej točki dnevnega reda so vabljeni predstavniki Vlade, Ministrstva za finance, Urada za makroekonomske analize in razvoj, Fiskalnega sveta in Sodnega sveta. Prejel sem opravičilo Sodnega sveta.

Prejeli ste tudi oziroma smo prejeli dodatna gradiva: mnenja zainteresiranih delovnih teles, oceno Fiskalnega sveta, mnenje Sodnega sveta, stališče Vlade Republike Slovenije do ocene Fiskalnega sveta in mnenje Državnega sveta. Danes ste na klop prejeli tudi pregled amandmajev. / medsebojni pogovor/ Še niso? Bo. V pregled amandmajev je v pripravi in ga boste v najkrajšem času prejeli na klop.

Odbor bo Predlog rebalansa proračuna Republike Slovenije za leto 2020 obravnaval na podlagi četrtega odstavka 166. člena Poslovnika Državnega zbora, ki določa, da se matično delovno telo opredeli do predloga rebalansa proračuna in do vloženih amandmajev in pripravi poročilo, ki vsebuje njegova stališča in opredelitve do amandmajev, ter amandmaje matičnega delovnega telesa.

Do izteka roka za vložitev amandmajev, to se pravi, do 18. septembra letos, so kvalificirani predlagatelji vložili 62 amandmajev, od tega sta bila 2 nepravilno vložena, tudi nista uvrščena v pregled amandmajev. Predlagatelji so o nepravilnosti bili obveščeni po elektronski pošti, vendar amandmajev niso popravili. Odbor bo najprej razpravljal o predlogu rebalansa v celoti, potem pa bo obravnaval vložene amandmaje in predloge za amandmaje odbora. Obveščam vas, da zainteresirana delovna telesa niso oblikovala svojih predlogov amandmajev.

Zdaj bomo prešli na uvodne predstavitve, ki jih bomo naredili po naslednjem vrstnem redu: najprej Vlada, potem predstavniki zainteresiranih delovnih teles, potem predstavnica Umarja, nato predsednik Fiskalnega sveta in za njim še odziv Vlade na stališče Fiskalnega sveta.

Za uvod torej dajem besedo predstavniku Vlade, to je v tem primeru minister za finance, gospod Andrej Šircelj.

Izvolite, prosim.