Govor

Željko Cigler

Spoštovani!

Proračunska postavka. Ministrstvo za pravosodje sicer nima nekih večjih sprememb, ampak kljub temu so prisotna znižanja posamezna na postavkah znotraj ministrstva, ki so lahko problematične, kar sta kolegica in kolega pred mano že tudi govorila. Rekel bi, tudi jaz bi vprašal, postavka izvrševanja kazenskih sankcij, zapori se znižuje za več kot milijon in postavljam vprašanje. Ali gre za varčevanje na opremi, investicijskem vzdrževanju stavb, kar je problem večino zaporov, kje ta zadeva se bo poznala.

Drugič. Pojavlja se tudi vprašanje ali niso za pravosodje in sistem probacije, v katerega se polaga veliko upov, ne bo več reševala problemov uprave za reševanje kazenskih sankcij. Namreč znižuje se sredstva za Upravo Republike Slovenije za izvrševanje kazenskih sankcij za več kot milijon, kljub nujnim potrebnim dodatnim zaposlitvam pravosodnih policistov, kar nam zapori vse skozi sporočajo, sočasno pa gre za objekt izgradnje tudi novih zaporov, kot je bilo fino povedano, ženskega in moškega na Igu in Dobrunjah in se bo rabilo več denarja za njihovo funkcioniranje za kader, hkrati pa, ker manjka denarja, se gre v javno zasebno partnerstvo za izvajanje kazenskih sankcij, tako da se tukaj približujemo nekje ameriškim problemom in privatizaciji tudi na tem področju, ki sigurno niso pozitivni in bomo verjetno o njih še v prihodnje govorili.

Dalje. Tudi mi se sprašujemo kaj je z upravo Republike Slovenije za probacijo, kaj se tukaj dogaja glede na velik porast novih zadev v letu 2019 in prihodnje bo tudi ta stvar naraščala, ti postopki. Veliko je govora o tem, da bo uprava za probacije bistveno prispevala k znižanju števila tudi zaprtih oseb in posledično tudi prispevala k razrešitvi prostorske stiske v naših zaporih. In naprej. Skrbi nas tudi veliko krčenje zadev oziroma sredstev pri urejanju sistema podporne dejavnosti na področju pravosodja kjer se sredstva znižujejo za več kot milijo in pol. Namreč največje znižanje utrpi urejanje in razvoj področja pravosodja. Kaj je razlog za takšno znižanje, sprašujem? Razvoj pravosodja že itak zaostaja za potrebami, to večkrat na tem odboru poslušamo. In naprej, zadnja točka. Pravosodni proračunskim uporabnikom, to je sodišče in Državno tožilstvo, državnemu odvetništvu se sredstva precej nižajo. Namreč ali gre tukaj predvsem zaradi tega, ker se je zmanjšalo delo sodišč zaradi posledic COVID-19, ko so sodišča le omejeno delovala, ali gre za varčevanje ne tretji veji oblasti. prosim za podrobnejšo pojasnilo, zakaj se bo tukaj znižalo sredstva za več kot 7 milijonov evrov. Namreč v našem sistemu ustavne demokracije kjer imamo tri veje oblasti, se močno znižuje sredstva oziroma se omejuje funkcioniranje tretje veje oblasti, to je pravosodje, hkrati ob tem pa imamo dovolj denarja, da gremo v nakup nepotrebnega orožja za 780 milijonov evrov.

Hvala lepa.