Govor

Zlatko Ratej

Hvala za besedo.

Spoštovani predsednik, spoštovane poslanke in poslanci!

To leto bo vsem ostalo v spominu zaradi epidemije bolezni covid-19 in tako kot je epidemija zaznamovala celo leto, je bistveno vplivala tudi na poslovanje ministrstev in posledično tudi na proračun. Tako na današnji seji Odbora za pravosodje obravnavate rebalans proračuna za letos, ki na eni strani odraža upočasnjeno dinamiko izvajanja projektov in ukrepov, na drugi strani pa zvišanje odhodkov, ki jih ob pripravi proračuna nismo pričakovali in še manj načrtovali. Z rebalansom se ministrstvu z obema organoma v sestavi proračun znižuje za približno 145 tisoč evrov, kar je na ravni predlagatelja finančnega načrta res minimalni znesek. Ob tem se za milijon in pol evrov zvišujejo sredstva, namenjena Upravi za izvrševanje kazenskih sankcij. Glede na naravo dela je prav zaporski sistem tisti, ki tudi v spremenjenih razmerah ne more bistveno prilagajati načinov poslovanja. Zaradi tega so na tem segmentu tudi odhodki pričakovano višji.

Kot sem že uvodoma predstavil, so glavne spremembe v strukturi proračuna povezane z epidemijo, tako smo približno 2,3 milijona evrov namenili obvladovanju epidemije. Za izplačilo dodatkov, ki so javnim uslužbencem pripadali po kolektivni pogodbi za javni sektor in interventnem zakonu, za nakup zaščitne opreme, razkužil in drugih zaščitnih sredstev, ko niso bila več centralno zagotovljena. Do konca leta načrtujemo še povečane odhodke pri materialnih stroških, namenjenih poslovanju zavodov za izvrševanje kazni zapora. Spremenjene razmere narekujejo dodatne stroške, ki so povezani s čiščenjem in razkuževanjem objektov, manjši skok pa je tudi na plačah tam zaposlenih. Da je rebalans proračuna ostal na nivoju sprejetega proračuna, smo seveda znižali porabo na določenih drugih postavkah. Naj izpostavim stroške za najemnine, saj nekaterih načrtovanih najemov, ki so bili predvideni že v začetku tega leta, še nismo izvedli; govorimo o prostorih za Vrhovno državno tožilstvo in najem razpravnih dvoran, če bi se začeli postopki za imetnike izbrisanih podrejenih obveznic. So pa trenutno postopki v teku, finančne posledice pa so načrtovane za prihodnje leto. Nižji odhodki so načrtovani tudi na postavkah investicij. Izvajanje določenih projektov, predvsem naročila projektnih dokumentacij, smo v skladu s sklepom Vlade zamaknili in jih načrtujemo v prihodnjem letu. Gre za projektno dokumentacijo, za obnovo sodnih stavb v Kranju in Novem mestu. V letošnjem letu pa še vedno načrtujemo dobavo, montažo in zagon sistemov tehničnega varovanja v prostorih pravosodnih organov po Sloveniji. Glavnina nabav opreme za tehnično varovanje pa se nanaša na Kranj in Slovenj Gradec.

Zaradi bolezni Covid-19, se znižujejo tudi sredstva, namenjena mednarodnemu sodelovanju in sredstva na projektu predsedovanja Republike Slovenije Svetu EU. Zaradi spremenjenih okoliščin, se delovni sestanki izvajajo z videokonferenčnimi sistemi. To občutno zmanjšuje porabo sredstev, namenjenih za službene poti.

Pri pogovoru o proračunu Ministrstva za pravosodje, pa seveda ne morem mimo dveh glavnih investicij, ki sta v teku - to sta novogradnja in adaptacija ženskega zapora na Igu, ter novogradnja moškega zapora na Dobrunjah. Oba projekta tečeta po načrtovani dinamiki. Pri ženskem zaporu na Igu smo tik pred pridobitvijo gradbenega dovoljenja. Trenutno na tem območju potekajo arheološka izkopavanja. Zaradi odkritja eksplozivnih teles, pa skupaj z Upravo za zaščito in reševanje, pripravljamo načrt za celostni pregled in njihovo odstranitev. Na Dobrunjah pa zaključujemo s pripravo dokumentacije za gradbeno dovoljenje. V teku je tudi poziv promotorjem za morebitno izvedbo javno zasebnega partnerstva, ki se bo zaključil čez približno 1 teden. Za oba projekta načrtujemo začetek gradnje že v prihodnjem letu, je pa naša želja oziroma načrt, da bi umestili v nabor investicij, ki bodo financirane iz Sklada za okrevanje in odpornost. Slednjemu namenjamo precejšnjo pozornost in pripravljamo nabor projektov, ki bi jih lahko izvedli v prihodnjih letih.

Na koncu naj omenim še prilagoditve usposabljanj in izobraževanj, ki jih za pravosodne organe izvaja Center za izobraževanje v pravosodje. Zaradi spremenjenih okoliščin so pripravili nove oblike izobraževanj na daljavo. Kvaliteta in obseg vsebin, kljub epidemiji, ne bosta bistveno okrnjena, bodo pa na tem segmentu nastali določeni prihranki, tako v proračunu ministrstva, kot tudi v proračunih ostalih pravosodnih organov. Namreč, ne bodo porabljena sredstva, namenjena potnim stroškom, nočitvam in dnevnicam. Ocenjujem, da so sredstva v rebalansu proračuna Ministrstva za pravosodje zadostna, glede na letošnje dogodke, ki so spremenili naša življenja in začasno ustavili velik del poslovanja v državi. Sredstva nam bodo omogočila izvedbo oziroma dokončanje vseh zastavljenih projektov, ki jih je do konca leta še možno zaključiti.

Toliko za uvod, v nadaljevanju pa odgovorim še na morebitna dodatna vprašanja.

Hvala.